додому Новини на ВІККА ВіККА-новини Черкаси – Кишинів: справжнє виноградне вино, справжня мамалига та справжня гостинність

Черкаси – Кишинів: справжнє виноградне вино, справжня мамалига та справжня гостинність

0

Справжнє виноградне вино, справжня мамалига та справжня гостинність. Цими вихідними черкасці побували на Національному святі винав Молдові. Вже 9 років поспіль столиця країни перетворюється на місце паломництва шанувальників п’янкого трунку.У День вина найкращі винороби представляють на суд відвідувачів свої вина та коньяки.У державі дві з половиною сотні підприємств галузі виноробства. Маршрутом Черкаси – Кишинів проїхала і кореспондентка ВІККА-НОВИН Ірина Гришко.

У цій країні жовтень називають «Місяцем Ковша». Молдовське «кеуш» означає дерев’яну ємність із ручкою. Нею черпають сусло та мезгу. Кеуш завжди там, де виготовляють вино, а тут це роблять у кожному дворі. До одного з таких, перш ніж потрапити на велике свято, і завітали туристи.
Домніка Дончіло, господиня садиби: «Приймаємо гостей із різних країн, готуємо національні страви: заму, голубці, мамалигу, компот домашній».
Смачний обід із національних страв із келихом домашнього вина у двохсотлітній хатині – традиційна програма. Черкаські туристив молдавському селі, як удома.
Інна, турист, м. Черкаси: «Менідоводилося бувати за кордоном, тут тепліше, мабуть, тому що вони, як кажуть, наші».

Ця садиба – одна з найкращих у Старому Орхеї, що за 60 кілометрів від Кишинева. Місцину називають музеєм під відкритим небом. Минулоріч об’єкт увійшов до десятки найвідвідуваніших у Східній Європі.

Емілія Панфіл, екскурсовод: «Унікальна для археологів, туристів, скелелазів, вірян».

Організатор поїздки, черкаська туристична фірма “Від Краю – до Краю” шукає новіта цікаві маршрути, а Молдова – незвідана Мекка для українців.
Назар Лавріненко, директор турфірми «Від Краю – до Краю»: «Жодену Черкасах туроператор не возить, поїхала на фестиваль ще група зі Львова. Колив міністерстві ми укладали угоду, то були першими, хто звернувся з такою пропозицією за роки незалежності».
Національне свято, День вина, неабияка подія для гурманів. Продегустувати та придбати найрізноманітніші напої сюди їдуть із усієї країни та з-за кордону. Парламент республіки навіть безвізовий режим на період святкування встановив.
Марія Седченко, хімік-лаборант винного заводу: «Люди йдуть від нас задоволеними».
Усе найкраще учасники заходу демонструють відвідувачам упродовж двох днів.
Валерій Чеботарь, відповідальний секретар республіканської комісії проведення свята: «Ми маємо сотні підприємств і десятки тисяч виробників винограду, не всі беруть участь у святі на національному рівні. Тут сьогодні представлені 48 підприємств».
У цьому павільйоні залюбки розповідають про хересне вино. Воно зроблене з урожаю 88, 89 та 90-х років на найбільшому заводі пострадянського простору.
Катерина Бойко, директор заводу хересних вин: «Це особливе вино, його готують за допомогою мікроорганізмів. Так на вині утворюється плівка, яку французи називають квіткою».
Свято об’єднує не лише виноробів. До них долучаються художні колективи, народні майстри та вправні кулінари. Утім, головний герой свята – напій Богів. Як його зберігають, черкаська група побачила на комбінаті якісних вин.
Ірина Гришко, кореспондент: «Мілешті Міч – унікальне старовинне село країни. Тут розташоване найбільше у світі сховище колекційних вин. Ось тут, піді мною, п’янкого напою півтора мільйона пляшок».
Це золота колекція молдовських вин у підземному містечку, заснованому 40 років тому.
Вино зберігають у казах – вапнякових коморах. Утім, шлях до пляшки довгий.
Тамара Кручереску, майстер галереї: «Його переробляють, потім кілька років зберігають у бочках дубових, тоді в цистернах емальованих, потім розливають у пляшки і закладаютьу колекцію».
Вік у білого вина – 25 років, червоного сухого – понад 50, десертного – півтора століття! Серед пляшок, вкритих пліснявою та пилом, є вино ще з першого урожаю 1968 року.Його не продають і вважають національною цінністю. Вино пізніших урожаїв, приміром 70-их, вартує кілька тисяч доларів. У кожній краплі витриманого вина – тепло сонця та сила землі.
Людмила Попов, гід: «Обов’язково спочатку вдихніть аромат вина, тільки тоді можна відчути його справжній смак».
Туристів у дегустаційній залі зустрічають із музикою та жартами. Розповідають про особливості кожного з пропонованих напоїві дають можливість переконатися у сказаному.
Світлана Одокієнко, турист, м. Черкаси: «Різниця є,у супермаркеті цього не купиш. Нам сказали, щов цього вина аромат польових трав – так і є, все відчувається…».

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version