Жнива розпочато. Хлібороби Христинівського району вже зжали першого снопа. Як і минулоріч, черкаські аграрії збираються зібрати не менше 3 млн. тонн зерна. Сьогодні розпочали намолот ранніх зернових. На полях області під площами озимої пшениці та ячменю 460 тисяч га. Журналістка Юлія Кропива розпитувала у сільгоспвиробників, які з’їхалися до Христинівки з усієї області, про селекційну справу, майбутні урожаї та цінову політику.
На одному полі зустрілося минуле і майбутнє. Женці з косами та серпами поряд з сучасними комбайнами. Як в старі часи женці зжали, а священики освятили.
Баба Ониля розповідає, як жнивувала в молоді роки.
Баба Ониля: «Раніше вставали в 4-5 годин, хліб їсиш, пока роса. З’їсиш сухенький хліб в обід і до вечора жнеш, а на обочині ще й дитина кричить».
Сьогоднішні господарі цими проблемами вже давно не переймаються. Аграрії вивчають, як при мінімальних витратах отримати максимальний урожай. Кожен господар мріє про стального потужного коня.
Губернатор Сергій Тулуб вирішує сам переконатися, чи колосся стигле. Чиновник сідає в комбайн – молотить першого снопа.
Сергій Тулуб задоволений, адже побачив на полі важкі колоски. Відтак – Черкащина буде з хлібом.
Сергій Тулуб, голова Черкаської ОДА: «Прогнозованим показникам спеціалістів я вірю. Збираємось отримати врожай не гірший, ніж минулого року».
Хлібороби не так впевнено говорять про урожай. Кожен сільгоспвиробник чекає, поки зерно буде в коморі.
Микола Вакуленко, директор Вирхняцької дослідно – селекційної станції: «Я суеверный. Хліб ще у полі, а раптом лихоліття. І все немає нічого».
На полях Верхняцької дослідно-селекційної станції, де проходив «День поля», прогнозують урожайність зернових не менше 40 ц з га. Драбівські сільгоспвиробники теж оптимісти.
Анатолій Волошін, директор ТОВ «Баришівська зернова компанія»: «Не буде великого врожаю. Але пшениця нормальна, ми будемо з хлібом».
Аграрії Черкащини між собою говорять про засуху та визначаються з термінами виходу комбайнів у поле. Про ціни лише гадають. Міністерство аграрної політики поки що провартість зернамовчить. Справжні господарі все одно чекатимуть кінця осені, коли можна заробити.
Дмитро Лисун, директор ПСП «Плешкані»: «Ми ніколи не продаємо, чекатимемо ціни. У листопаді – січні можна продавати. От тоді й заробляємо.