Черкасці напекли на передову з-півтисячі козацьких хлібців. Буханці за старовинною рецептурою, переконані ініціатори, додадуть воїнам сили та наснаги, втамують голод та зміцнять бойовий дух. Юлія Доброскок детальніше.
Рецепт справжнього козацького хліба зовсім не складний. Найголовніше – поєднати три види борошна – пшеничне, житнє та гречане.
Наталія Калиновська, автор ідеї: "Мука, которая используется сейчас для выпечки хлеба содержит только верхнюю оболочку. А долина бать из цельного зерна. Тогда хлеб живой".
А ще трохи олії, коріандру, імбиру та кардамону. І традиція століть оживає на очах. Такий козацький хліб із магазинним не варто порівнювати, говорять пекарі.
Наталія Калиновська, автор ідеї: "Когда хозяин выпекает хлеб, то его настроение передается всем, кто находиться в семье".
Виготовляти козацькі хлібці-буханці можуть навіть діти. У маленького Андрійка надвідповідальна місія. Хлопчина чимдуж замішує тісто.
Андрійко, школяр: "Я пригощу сестричку, маму…всіх пригощу".
Організатори акції сподіваються, що люди почнуть самостійно випікати хліб. А відтак передавати українські традиції від покоління до покоління.
Валерій Шишкін, автор ідеї: "Мы ездили по селам спрашивали людей. У людей есть замечательная генетическая память. Изучали труды Еварницкого".
Першу партію цих козацьких хлібців волонтери відправлять на передову. Для солдатів, кажуть, запашні буханці стануть справжньою знахідкою. Вони поживні та надзвичайно корисні.
Марія Ушакова, директор БФ "ВАМ": "У цих хлібцях-буханцях ми владаємо сподівання на перемогу. Сподіваємось вони допоможуть їм там вистояти у найкритичніших ситуаціях".
Галина Василівна Хоренко, жителька м. Черкаси: "Кожен отакий буханець-молодець дасть сили нашим воїнам і вони обов’язково переможуть".