Унікальна подія у Черкасах. Уперше за роки незалежності у обласному центрі запрацював ринок, на якому продають продукцію з перших рук за лояльними цінами. Новий оптово-роздрібний ринок «Фермерський», загальною площею в понад дванадцять тисяч квадратних метрів, пропонує місця для яток із овочами, фруктами та іншими сільськогосподарськими товарами. Нині «Фермерський» – єдиний у області ринок такого зразку. Нещодавно у Черкаси приїздила делегація із Франції. Європейці були приємно вражені рівнем обслуговування та інфраструктурою закладу.
Тамара Коваленко, директор ПП «Ринкові технології»: «У нас ринок обладнаний сучасним обладнанням. Для кожної групи товару є свої умови. Якщо для риби треба, щоб вона була заморожена, у нас є свої холодильні вітринки, де вона зберігається. Якщо свіжа –у нас є акваріум, де виловлюють і відразу чистять, ріжуть людям. Для молока також є танкер, який охолоджує це молоко і зберігає, щоб воно не прокисало».
Тут є і спеціально облаштована стоянка на двісті місць. Безкоштовний туалет, банкомати, пандуси. А ще – лабораторія санветекспертизи. А отже на прилавок не потрапляє жоден продукт, не пройшовши попередню перевірку під пильним контролем спеціалістів.
Марина Назаренко, ветлікар лабораторії ветсанекспертизи ринку «Фермерський»: «Все продукты, которые поступают на рынок – овощная продукция, мясная, рыбная, – вся проходит экспертизу в ветсанлаборатории до того, как поступает на прилавок».
Ціни на м’ясо на «Фермерському» продовжують бити рекорд у Черкасах. Щодня на ринку збирається не один десяток людей, аби придбати товар подешевше. М’ясо везуть із Золотоніщини.
Анатолій Хоменко, продавець м’яса: «У нас постійно свіже м’ясо, без хімічних добавок. Загалом, дуже якісне м’ясо. І люди беруть по багато у нас – і по 5, 10 і 15 кілограм».
Тамара Коваленко, директор ПП «Ринкові технології»: «Так як у нас на м’ясо самі низькі ціни у місті Черкаси – 33 гривні за кілограм, молоко – 4 гривні за літр, огірки – 3,00-3,50 гривень за кілограм, та помідори – 10 гривень, тому у нас дуже багато покупців».
А ось і куточок десертів. Процес випікання солодощів може побачити кожен охочий відвідувач. Умілі руки майстра творять дива просто на очах у покупців. Тісто перетворюється на запашні тістечка та торти. І свіжа випічка вже за кілька хвилин потрапляє на прилавок. Від такого цілісного процесу виробництва у захваті і покупці, і продавці. Люди кажуть – на Фермерському їм працюється неабияк добре.
Марина Хруль, продавець на ринку «Фермерський»: «Нам працюється тут дуже добре. Найкраще з усіх місць, де ми працювали. Продукти у нас всі домашні, свіжі. Звечора збираємо, на ранок сюди привозимо. Свіже, по доступним цінам. Тому ми всіх запрошуємо на цей Фермерський ринок. Тут дуже вигідні ціни. І все дуже смачне, свіже і домашнє».
Незважаючи на те, що ринок доволі молодий, черкащани вже облюбували «Фермерський». Домашні кролики, нутрії, свинина, випічка, молокопродукти, а також овочі та фрукти… Від широкого асортименту паморочиться голова. А всі продукти, що продаються, зберігають у спеціальних морозильних камерах. Аналогів їм немає ніде у області.
Територія ринку розташована у промисловій зоні міста. Та має під’їзні шляхи з відповідною пропускною потужністю. Дирекція ринку дає зелене світло усім, хто хоче долучитися до цивілізованої торгівлі.
Тамара Коваленко, директор ПП «Ринкові технології»: «Хочу запросити до себе всіх покупців, реалізаторів і фермерів. Будь ласка, хай приїжджають. Ми будемо дуже раді їх прийняти і надати робоче місце для торгівлі».
Ринок «Фермерський» працює щоденно з 8.00 до 19.00 години, санітарний день – понеділок. А для охочих реалізовувати свою продукцію із власних автомобілів – цілодобово.