додому Блоги Про тарифи-2, або що робити?

Про тарифи-2, або що робити?

0
3m2.ua

Вчорашній пост викликав неабиякий інтерес. Зокрема, часто лунали запитання, що робити, аби зменшити енергоспоживання. Особливо тим, хто обмежений у коштах.

Свого часу (на початку 2016 року) на прохання Нафтогазу я з колегами розробив проєкт термомодернізації приватних домоволодінь в Україні. Саме вони є найбільшим споживачем газу і найбільшим отримувачем дотацій та субсидій.

Ми опрацювали величезний масив даних, до якого непросто отримати доступ. Лише один показник, щоб ви розуміли масштаби проблеми (станом на 2015 рік):

– власник «середнього» будинку сплатив за газ 2,500 грн. за 2015 рік, а держава доплатила за цей газ через дотації і субсидії – 10,000 грн.

Протягом кількох місяців від Нафтогазу не було жодного зворотного зв’язку. Тоді ми поклали цей проєкт на стіл президенту. Навіть був дзвінок від профільного віце-прем’єра з обіцянкою зустрітися «наступного тижня».

Але на цьому все і вмерло. Як потім мені пояснили деякі знайомі з Кабміну, наш проєкт не давав можливості закласти «корупційну складову». Тому він нікого і не зацікавив.

Викладаю тут коротку презентацію цього проєкту. Кому цікаво – можете ознайомитися.

Стисло про його суть.

– протягом 5 років держава спрямовує кошти на КОМПЛЕКСНУ термомодернізацію приватних житлових будинків (5 млн. будівель);

– починаючи з другого року держава починає заощаджувати на субсидіях для термомодернізованих домоволодінь;

– протягом цих 5 років правила тарифоутворення, дотування і призначення субсидій є незмінними;

– протягом цих 5 років споживання газу приватними домоволодіннями скорочується з 12 до 6-7 млрд. м3 газу на рік;

– протягом наступних 4 років (після закінчення проєкту) держава повністю повертає інвестовані кошти за рахунок ліквідації дотацій і скорочення субсидій;

– власники домоволодінь зменшують споживання газу в 2-3 рази, покращують стан своїх будинків, підвищують їх вартість, отримують страховку на випадок неякісного виконання робіт з термомодернізації;

– в галузі будівництва створюється 300 тисяч додаткових робочих місць, в галузі виробництва матеріалів та обладнання – ще 500 тисяч.

Якби в 2016 році розпочали цей проєкт, сьогодні вже закінчували б. І ціна на газ нікого б не хвилювала.

П.С. Подібний проєкт можливо і значно легше можна здійснити з багатоквартирними будинками. Для цього потрібно нарешті завершити ОСББізацію.

П.П.С. Всі фактичні дані в презентації актуальні на кінець 2015 року, ціни і розрахунки – на початок 2016 року.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може не збігатися з авторською

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version