додому Блоги Не продавай батьківщину, продайся сам

Не продавай батьківщину, продайся сам

0

Останнім часом мені на думку все частіше спадають слова Оксани Забужко: «Ну хтось пояснить мені, якого чорта було народитися на світ жінкою, та ще й в Україні?». Ловлю себе на думці, що навіть сформулювала для себе трохи містичну теорію, що в Україні народжуються ті, хто дуже грішив у минулому житті, щоб саме в цій призабутій Богом країні спокутували провину.
Днями моя приятелька повернулася з єгипетського курорту, де познайомилася з відпочивальниками з різних країн. І що ви думаєте? У неї з’явилося шалене бажання виїхати з України, бо на власні очі переконалася в тому, що за її межами люди живуть, а не існують. У її рішенні нічого осудного немає (риба шукає, де глибше, а людина, де краще), страшно те, що, крім патріотичних штампів «ти ж тут народилася, тут твоя земля й рідня», я не змогла назвати інших переваг, чому слід лишитися в Україні. Соромно, що я – щира українка, з дитинства загартована любов’ю до неньки-батьківщини, не змогла чітко відповісти на питання: «Що в Україні хорошого?». Ріки, гори й полонини можна побачити раз на рік під час подорожі. Решта… без коментарів.
Я завжди кричала, що ніколи не покину Україну, яка поставила мене на ноги, народила-виростилата все в тому ж дусі, була противницею одруження з іноземцями, казала, що в такому важливому кроці, як заміжжя, я підтримаю вітчизняного товаровиробника. Але… Пише мені товариш із Вінничини, дуже завзятий патріот із активною громадською позицією, про свій ідеал дівчини: «Дуже важливо, щоб любилата не цуралась України. Мені приємно, коли дівчата є трішки патріотами, але без шароварщини та показухи…». І при цьому він пакує валізи до Канади на постійне місце проживання, бо не бачить перспективи в рідному місті.
Невже справді Україну залишається любити на відстані? Невже тільки такого заслуговує наша Вітчизна? Невже лише цього заслуговуємо ми?

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version