5 дорослих та 1 дитина отруїлися дикорослими грибами на Черкащині з початку поточного року. Про це інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Випадки отруєння в області цьогоріч реєструються ще з лютого. Постраждалі – жителі Умані, Городищенського та Звенигородського районів. Майже усі вони вживали заморожені або консервовані гриби, зібрані у лісі в літньо-осінній період минулого року.
Зазначимо, у 2018 році в Черкаській області було зареєстровано 39 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 62 особи, в т.ч. 8 дітей, дві особи померли. Отруєння реєструвались у містах Черкаси, Сміла, Умань, Городищенському, Звенигородському, Уманському, Черкаському та Шполянському районах. До речі, в Умані та Уманському районі отруєння пов’язані з вживанням дикорослих грибів, придбаних на стихійних ринках.
Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства зазначають: в Україні дикорослі гриби є традиційним компонентом харчового раціону населення. Але з їх вживанням потрібно бути дуже обережним. І закликають черкащан:
у жодному разі не купувати гриби на стихійних ринках, у місцях невстановленої торгівлі;
виключити гриби з харчування дітей, вагітних та людей літнього віку;
збирати тільки ті гриби, щодо яких немає сумнівів, що вони їстівні;
готувати гриби упродовж першої доби після збирання;
зберігати приготовлені гриби не більше 2-ох годин;
дотримуватись правил кулінарної обробки.
У випадку виникнення перших ознак отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати "Швидку медичну допомогу".
Як повідомляв сайт vikka.ua, жителька Звенигородки потрапила до лікарні через отруєння грибами.
У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.