НовиниВ Умані починає квітувати унікальний ірисарій

В Умані починає квітувати унікальний ірисарій

-

- Advertisment -

В Умані починає квітувати унікальний ірисарій, створений минулого року на території парку "Версаль" Уманського національного університету садівництва(УНаУС). Про це виданню "Агравері" розповів проректор з наукової та інноваційної діяльності УНаУСу Віктор Карпенко.

– Цієї весни вперше розквітли іриси, висаджені минулої осені. Унікальність ірисарію в тому, що він створений з ірисів лише української селекції. Квіти до Умані "їхали" з Чернігівщини, Сумщини, Тернопільщини та Києва. Загалом вдалося зібрати більше 100 вітчизняних сортів відомих українських селекціонерів: Ніни Мірошниченко, Ігоря Хороша, Алли Черногуз, Світлани і Володимира Яковчуків та багатьох інших. Квіти висадили минулої осені на території студентського міні-парку "Версаль" Уманського національного університету садівництва, і ті з них, що за цей час встигли окріпнути, вже й розцвіли, — заначив науковець.

Уманські науковці планують розшити свій ірисарій ще й сортами відомих австралійських, та американських селекціонерів.

– Спочатку планували ірисарій із сортів вітчизняної селекції. Проте цього року вирішили розширити його шедеврами світової селекції. Висадити квіти плануємо в липні—серпні, адже найкраще пересаджувати іриси після того, як вони відквітують.

У перспективі на базі університету планують створити "Науковий центр ірисівництва".

До речі, ірисарій в Умані закладений з нагоди відзначення у 2014 році одразу кількох свят — 100-річчя відомого українського селекціонера ірисів — Мірошниченко Ніни Опанасівни, якою було виведено багато сортів цих прекрасних квітів, 170 річчя УНаУСу та 60-річчя з Дня створення Черкаської області.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах відбувся благодійний концерт за участі KOZAK SYSTEM

На площі біля Черкаської міської ради відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Відомий український рок-гурт KOZAK SYSTEM...

На Черкащині оборонці неба знищили два ворожі БпЛА

Під час нічних тривог на Черкащині у небі були зафіксовані ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x