Борщ не просто улюблена страва мільйонів українців. Він давно вже став ознакою української автентичності і навіть символом нації. На цьому наголосила сільський голова Княжої Наталія Шевченко, відкриваючи свято борщу, організоване в селі на Звенигородщині з її ініціативи, пишуть "Вісті Черкащини".
"Борщ – це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою, – зазначила вона. – Українець настільки призвичаївся до борщу, що не може не згадати про нього й тоді, коли розмова не має жодного стосунку до кухні. "Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами", "Дивись, не переборщи!" – застерігає народна мудрість. "Давай доборщимо і цей клапоть", – звертався орач до помічника. Взагалі ж борщ настільки ввійшов до традиційних українських страв, що став одним з найголовніших й найулюбленіших в народній кухні й сутності життя.
Хоч на Звенигородщині рецепти борщу й схожі, проте в кожному селі варять "свій" борщ, вкладаючи в цю справу велику фантазію та часточку душі. Його рецептами ділилися учасники свята, які розташувалися на великій галявині перед Княжицьким будинком культури з великими казанами та всіма відповідними продуктами й приправами.
Виявляється, багато господинь в Козацькому полюбляють борщ з грибами, або ж пшоняною затіркою і обов’язково з м’ясом.
"Щоб густий був, наваристий, а до нього ще й пампушки, бо борщ без пампушок, як сім’я без діточок", – приказує кухарочка з Козацького Ірина Голуб.
"А ми готуватимемо борщ за рецептом, який передавався з роду в рід, – чуємо від гурту княжан. – Із натуральним буряковим квасом. При цьому і капуста, і картопля, і м’ясо повинні гарно розімліти у казані і передати смаки одне одному".
Мають свої рецепти борщу й у Шевченковому, Звенигородці та інших населених пунктах району. Як і в Лозуватці на Шполянщині, господині якої прибули на свято, аби продемонструвати й своє мистецтво у приготуванні улюбленої страви.
А неподалік експонують свої вироби народні майстри зі Шполянщини та Звенигородщини. Особливо багато люду біля виставки, представленої ДП "Звенигородське лісове господарство". Це, зокрема, виконані бісером картини Таїси Яциник – дружини майстра лісу Козачанського лісництва, поробки з деревини, створені в художній майстерні родини Юрченків з Хлипнівки. Привертають увагу оригінальні вишиванки Людмили Тяско з Княжі.
Тим часом запалали дрова під казанами. Розпочалося дійство, заради якого, власне і зібралися тут жителі села та гості, серед них і почесні, яким за давнім українським звичаєм були вручені на вишитих рушниках запашні короваї.
Щоб глядачі не нудьгували, допоки готується смачна страва, до святкової програми долучаються самодіяльні артисти: аматорські колективи "Тернівочка" з Княжі, "Серпанок" з Шевченкового, вокальний ансамбль "Славія" з Лозуватки та інші народні таланти. А на площі вже плив, лоскотав ніздрі запашний смак чудового борщу. Тепер слово було за членами журі.
У ході дегустування на їхню адресу було сказано багато теплих слів. Всі старалися, всі показали високий клас. Та найбільше припав до смаку членам журі борщ гурту "Княжанська смакота", який й отримав премію в сумі 1500 гривень. Друге місце та премія в сумі 1000 гривень – в кухарів ГО "Козачанський курінь Вільного козацтва". А премію в 500 гривень за третє місце отримали за свій борщ господині з Лозуватки.
Таким чином, можна сказати, що перше свято борщу, започатковане на Звенигородщині, вдалося. Хоч могло б воно бути більш масовим, аби підтримали ініціативу княжан в інших сільських громадах.
Як повідомляв сайт vikka.ua, фестиваль нескореної Nації Холодний Яр відбудеться у Суботові.
Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram