НовиниЧеркащинаУ мультиварці, сирна або традиційна паска – прості рецепти,...

У мультиварці, сирна або традиційна паска – прості рецепти, які вдаються

-

- Advertisment -

16 квітня православні українці святкуватимуть Великдень 2023. За традицією, перед святом печуть паски, фарбують та розмальовують яйця. Що означає традиційна випічка та яка паска найкраще виходить: розповідаємо.

простий рецепт паски

Існують перекази про те, що Ісус Христос після воскресіння приходив до апостолів під час трапез. Середнє місце лишали для нього вільним, а на середині столу лежав призначений Йому хліб.

Поступово з’явилася традиція у свято Воскресіння залишати хліб у храмі (по-грецьки він називався «артос»). Поступово з’явився звичай мати свій артоз у кожній родині. Ним стала Паска – високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Маючи під час пасхальної трапези на столі паску, люди вірять, що і в їхньому будинку невидимо присутній воскреслий Господь.

За церковними настановами найкраще паску пекти в Чистий четвер або у Велику суботу. В Чистий четвер потрібно змити всі гріхи водою, прибратися і пекти паски. Проте в деяких регіонах України, наприклад, на Слобожанщині можна було почути, що пекти паску можна і в Страсну п’ятницю. У середу готувалася опара для паски, яку на цілу ніч напередодні Чистого четверга ставили у тепле місце. Процес приготування паски вважався таїнством, нерідко жінки виганяли родину виганяли з хати, щоб не заважали підійти тісту.

 

Паска в мультиварці простий рецепт

Інгредієнти

  • 4 склянки борошна;
  • 1 склянка молока;
  • 50 г дріжджів;
  • 5 столових ложок цукру;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • дрібка солі;
  • 4 столових ложки олії;
  • 2 яйця;
  • 100 г родзинок.

паска в мультиварці

У глибокій ємності змішати молоко, два яйця, 2 склянки борошна, цукор та олію. Добре збити вінчиком, щоб тісто було без грудочок.

Додати ще дві склянки борошна та пакетик ванільного цукру. Домішати тісто руками.

В процесі можна додавати ще борошна, якщо вам здається, що тісто надто рідке.

Додати родзинки та продовжувати перемішувати руками.

Чашу від мультиварки змастити вершковим маслом (щоб майбутня паска не пригоріла), викласти тісто.

Обрати режим «хліб» або «випічка» на 3 години. Коли паска в мультиварці готова, викласти її з чаші на тарілку.

Можна прикрасити традиційною білою або шоколадною поливою.

 

Сирна паска (творожна) заварна – рецепт

Інгредієнти:

  • сир жирний – 540 г;
  • вершки жирні – 100 г;
  • яєчні жовтки – 3 шт.;
  • цукор – 100 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • горіхи, цукати, сухофрукти – за смаком.

творожна паска

Масло заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб воно розм’якшилося. Решта продуктів мають бути холодними. Збийте міксером сир з жовтками, розм’якшеним маслом і цукром до однорідності.

Перекладіть масу в каструлю і поставте на маленький вогонь. Нагрійте суміш до появи бульбашок, але не доводьте до кипіння. Зніміть з вогню і додайте ванільний цукор. Помістіть каструлю з сиром у велику ємність з холодною водою і остудіть масу.

Холодні вершки збийте в чистому посуді до стійкої піни. Акуратно вмішайте збиті вершки в сирну масу. На цьому етапі також додайте в суміш горіхи, цукати та сухофрукти за бажанням. Якщо додаєте горіхи, то спочатку обсмажте їх на сухій сковороді.

Посуд для паски – пасочницю, або тертку (у посуді мають бути отвори для стікання рідини) переверніть догори дном і вистеліть складеною в 4 шари марлею. Вилийте в посуд сирну суміш. Зверху на посуд поставте будь-який гніт. Поставте наповнену сиром форму з гнітом в холодильник на 8-12 годин. Внизу під формою поставте миску – в неї буде стікати сироватка.

Для більш багатого смаку в сирну паску можна додати підсмажені горіхи, апельсинову цедру, цукати, сухофрукти. Або запашні спеції – ваніль, корицю, гвоздику, кардамон, імбир, мускатний горіх.

Готову паску можна полити розтопленим чорним або білим шоколадом, або посипати кокосовою стружкою.

 

Лінива паска з апельсином – рецепт

Інгредієнти:

  • борошно – 550 г;
  • сухі дріжджі – 1 ст. л.;
  • курячі жовтки – 6 шт.;
  • молоко – 300 мл;
  • вершкове масло – 180 г;
  • цукор – 200 г;
  • ванілін – щіпка;
  • апельсин – 1 шт.;
  • родзинка – 150 г;
  • спеції за смаком – мускатний горіх, кориця, мелена гвоздика, кардамон.

паска з апельсином

Яйця і масло мають бути кімнатної температури, молоко – теплим. З апельсина видавіть сік і замочіть в апельсиновому соку родзинки. Дрібно наріжте апельсинову цедру.

У тепле молоко додайте сухі дріжджі і 2 чайні ложки цукру. Перемішайте і залиште опару на 10 хвилин. Дріжджі беріть свіжі, щоб тісто добре піднялося.

У глибокій мисці збийте решту цукру з жовтками та ваніліном. Замість 6 жовтків можна взяти 4 яйця, але тоді паска не буде жовтою за кольором. Потім додайте в яєчну суміш м’яке масло і улюблені спеції для випічки. Перебийте суміш вінчиком або міксером.

Додайте в тісто опару і поступово вмішайте борошно. Накрийте каструлю з готовим тісто плівкою і залиште в теплому місці на 1 годину. Родзинки дістаньте з соку і обваляйте в борошні. У тісто, що підійшло, вмішайте родзинки і апельсинову цедру.

На деко поставте форми для тіста і наповніть їх на третину тістом. Залиште тісто у формі ще на 1 годину, щоб воно піднялося. Випікайте паски в розігрітій до 190° духовці 20 хвилин. Потім зменшіть температуру до 160° і печіть вироби до готовності (приблизно 15-30 хвилин). Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою – вона має залишитися сухою після протикання тіста.

 

Традиційний рецепт паски

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 г
  • Молоко – 1 ст.
  • Свіжі дріжджі – 50 г
  • Цукор – 150 г
  • Сіль – 0,5 ч. Л.
  • Яєчні жовтки – 4 шт.
  • Вершкове масло – 130 г
  • Соняшникова олія – 1/3 ст.
  • Ваніль – 1 ч. л.
  • Родзинки – 100 г

традиційний рецепт паски

У теплому молоці розчинити свіжі дріжджі. Додати в розчинен дріжджі, цукор, а потім – збиті жовтки. Всипати в опару 1 склянку борошна. Все добре розмішати й покласти на 30 хвилин у тепле місце підходити.

Коли опара вдвічі збільшиться в обсязі, додати ще склянку борошна. Все перемішати й знову лишити підходити в теплому місці.

Приблизно за годину тісто має добре піднятися. Потім додати до нього сіль, соняшникову олію, вершкове масло, яке попередньо слід розтопити й охолодити.

Всипати ваніль, решту борошна і замісити тісто. Додати родзинки – попередньо перебрані, промиті.

Викласти тісто на стіл і дуже добре вимішати. При вимішуванні воно ще додатково вбере трохи борошна. Щоб тісто не прилипало до рук, варто періодично змащувати руки соняшниковою олією. Тісто має легко відділятися від рук та посуду.

Тим часом слід підготувати форми: змастити соняшниковою олією або злегка посипати борошном, щоб потім паски легко було дістати.

Розкласти тісто у форми заповнити 1/3 їхнього обсягу. Залишити в теплому місці на 30-40 хвилин.

Поставити у розігріту  духовку й випікати 20 хвилин за температури 180°С. Потім зменшити вогонь до 160°С і випікати ще 20-25 хвилин. Якщо пасочки маленькі, то час випікання буде меншим.

Готові паски дістати з духовки. Щоб легше діставалися паски, гарячу форму слід відразу ж покласти на мокрий рушник, а потім обмотати ним і боки форми. Через 5 хвилин вони легко витягуватимуться з форми. Пасочки мають охолонути, після чого їх можна прикрасити глазур’ю.

Читайте також:

Найдорожчі і найдешевші бази відпочинку, які продають на Черкащині

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

В українських пенсіонерів можуть забрати водійські права

Додаткові тести на права для пенсіонер хоче запровадити Верховна Рада України. Законопроект, №8082 додана на розгляд до парламенту. Що передбачає...

Вирізали з автомобіля: на Уманщині сталася жахлива ДТП

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що поблизу села Краснопілка, Уманського району, сталась ДТП за участю двох легкових...

Цікаве:

Ставки на бій Усика і Ф’юрі в Vbet онлайн: шанси й прогнози

Дізнавайся аналітику та став на бій Усика й Ф’юрі...

Ліга чемпіонів 2024/2025: видання Goal назвало фаворитів турніру

Видання Goal оновило прогнози на перемогу та назвало фаворитів...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x