НовиниУ Черкасах зі старих "швидких" роблять броньовики для АТО...

У Черкасах зі старих "швидких" роблять броньовики для АТО (ФОТО)

-

- Advertisment -

У Черкасах одна з приватних фірм, що займається металообробкою, готує для бійців АТО "броньовики" зі стареньких "швидких"-УАЗиків. Металеві пластини для "броні" виробляють власноруч, запчастинами допомагають інші небайдужі люди, або ж купують їх за кошти підприємства. Кореспондент vikka.ua вирішив детальніше ознайомитися з процесом виробництва унікальних "народних броньовиків".

"Ідея самому зробити такого собі "броньовика" виникла після відвідин військового музею у селі Шампань на Звенигородщині, – розповідає технічний директор приватного виробничо-комерційного підприємства "Огрант" Сергій Остапенко. – Там люди серйозно займаються, готують БТРи для АТО. Спочатку ми допомагали їм: витесували з металу різні нестандартні запчастини для спеціальної військової техніки. Потім вирішили самі щось "склепати".

"Просто люди нормальні трапилися – віддали нам за 3000 гривень старенький УАЗ (санітарний автомобіль УАЗ-452А, більш відомий як "швидка" старого зразка – vikka.ua). Він узагалі стояв уже майже закопаний, вріс у землю. Ми приїхали, евакуатором його забрали. Одразу відділили кузов від рами, перебрали, зробили ходову, ззовні посилили", – говорить він.

Загалом автослюсарі найбільший акцент зробили на бронюванні кабіни та бокових стінок авто.

"Я електронник, то займаюся електрикою авто, хлопці мої працюють над ходовою частиною, – каже Остапенко. – Паралельно дві людини займаються обшивкою металічними пластинами. Найбільше обшивали передок авто. Тут лист 3-ка, 4-ка рифленка. Для того, щоб уберегти водія від осколків. Також обшито бокові стінки, днище зсередини. Ще захищено пластиною бензобак, посилено підвіску".

За словами технічного директора підприємства, на авто стоїть посилений інжекторний двигун, який продавався разом із машиною.

"Двигун тут УАЗівський, але нового покоління з інжектором, 8-клапанний, він видає 110 кінських сил (у стандартному – 70-80 к. с.). Колишній господар його поставив, але не міг налаштувати, бо електроніка "морочила" голову. Ми електроніку всю перебрали, і зараз ще блок управління волонтери нам доремонтують. Усе решта працює", – запевнив чоловік.

Каже, що завдяки такому двигуну можна "хоч трохи щось на неї зверху навішати, але не більше 300 кілограм, бо не потягне".

 

"Броньовик" покликаний вивозити з фронту поранених

Творці черкаського "броньовика" передбачають, що їхня машина використовуватиметься як військова медична служба.

"Тут може 2-3 людини лягти, які будуть захищені бортами, укріпленими металевими пластинами. На бокові вікна вирішили нічого не вішати – на них можна буде накинути бронежилети зсередини", – пояснив Остапенко.

"Звісно, від куль вона не захистить, але від осколків повинна. Пробували підривати гранату на листі нашої сталі, то витримувала. Тому, якщо ця машина захищатиме від осколків, то й так буде добре", – вважає він.

Черкасець звернув увагу на те, що на машині зверху кулемета або іншої зброї не буде.

"Вона позиціонуватиме себе як така, щоб десь проскочити, забрати поранених і назад до шпиталю. Тобто це перехідна машина від поля бою до медичного закладу", – уточнив чоловік.

Каже, що вирішили нічого не малювати на корпусі авто для так званого розпізнавання свій-чужий.

"Краще дамо їм банку білої фарби – нехай самі розмальовують. Машина буде вся комплектна. Чого немає – ми докупляємо і ставимо. Ось, наприклад, фари нові поставили тракторні", – показує керівник фірми.

Нині переобладнане для часів війни авто вже майже готове.

"Залишилося лише підключити електроніку, налаштувати все, протестувати ще – і можна відправляти на фронт. По часу робимо трохи більше двох тижнів. Плануємо до кінця цього тижня вже доробити", – спрогнозував Остапенко, додавши, що поки не знає, в яку військову частину чи підрозділ передаватиме своє "творіння".

"Хотілося б, щоб до нас приїхав представник від якогось батальйону, аби ми могли йому передати ключі, показати, що де як заводиться і працює. А якщо буде потреба відвезти, то сяду і відвезу. Взагалі Олег із військового музею в Шампані має підказати, кому на фронті зараз є нагальна потреба в подібній автівці", – наголосив він.

 

Небайдужі дають запчастини, а пенсіонери несуть гроші

За словами Остапенка, люди теж допомагають, коли дізнаються, що вони готують машину для бійців АТО.

"То запчастини якісь за півціни віддадуть, то якісь ремонтні роботи безкоштовно виконають, а дехто і просто гроші приносить, особливо пенсіонери. Хоча не думав, що хтось захоче гроші давати. Металобаза теж допомагає", – зазначив він.

"Один чоловік каже, що випросив на ТЕМПі "буржуйку", то вкинемо її в кузов, коли відправлятимемо в зону АТО. Пекарський комбінат обіцяє напекти булочок, а ще одна фірма займається зерном, то теж обіцяє дати зерна для солдатських каш", – додав черкасець.

Каже, що планує оснастити нову броньовану "швидку" ще й носилками.

"Носилки нам подарували на черметі. Люди дізналися, що ми готуємо машину для АТО і запропонували їх нам. Ще три старі радянські носилки нам безкоштовно дали на "Техномаші", – розповів активіст.

Жартує, що в мирний час на такому авто можна було б їздити, скажімо, на полювання.

"Ми загалом вклали в цю машину більше 12 тисяч гривень. Тобто її вартість після модернізації буде приблизно 25-30 тисяч грн", – підрахував чоловік.

 

Хочуть запустити "конвеєр" і готові ремонтувати танки

На металургійній фірмі кажуть, що не планують зупинятися на одному "броньовику".

"Після цієї плануємо складати новий броньовик. У нас уже є подарований кузов. Це такий самий УАЗик, тільки в гіршому стані. Ще залишаються мости, які нам теж обіцяють дати небайдужі люди. Також складемо двигун, колеса докупимо. Зварювальник у нас є – будемо варити нову машину. Сподіваюся, що десь за місяць уже буде готова", – спрогнозував Остапенко.

Загалом на цьому підприємстві, яке в мирний час займалося транспортерами, конвеєрами, нестандартним транспортним обладнанням тощо, з усіх понад 10 робітників – нині постійно зайнято лише 3-4 особи. Тому, як пояснив технічний директор, і "вирішили зробити корисну справу для армії".

Мало того, він заявляє, що на його підприємстві є всі умови для ремонту важкої військової техніки, зокрема танків, БТРів, БМП тощо.

"Пропонували свої послуги, щоб, можливо, ремонтувати підбиту військову техніку на фронті, але нам сказали, що краще робити щось "із нуля". Хоча, якби була потреба відремонтувати щось крупніше і більше, скажімо, танк чи БТР, то в нас є для цього все необхідне: і станки, і оглядова яма тощо", – підкреслив чоловік.

"Але це мав би воєнком прийти поцікавитися, що у вас є, що вам треба. А то виходить так, наче, ходиш і сам просишся. Зараз усе, що заробляємо на нашій фірмі, то йде на цей "броньовик", – сказав він.

Однак при цьому запевнив: "Я думаю, що на цьому зупинятися не будемо. Поки війна не закінчиться – ми не зупинимося".

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині до суду скеровано справу посадовиці за приховування понад 2,4 млн грн у декларації

Прокурори Золотоніської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт проти начальниці одного з відділів районної державної адміністрації. Про це...

У Золотоніському районі рятувальники склали адмінпротоколи на паліїв сухої рослинності

У Золотоніському районі під час спалювання сухої рослинності сталися два інциденти, що призвели до пожеж. Про це повідомляє пресслужба...

Цікаве:

Шампанське і десерти: як правильно підібрати гастрономічну пару?

Ігристі вина — це дуже смачні напої, і вивченню...

Композитна чи Металева арматура – що краще для фундаменту?

Вибір правильного типу арматури має вирішальне значення для забезпечення...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x