УкраїнаСвяткова кутя: топ-3 рецепти

Святкова кутя: топ-3 рецепти

- Advertisment -

Кутя – це каша із цільних зерен, яка вважається символом Різдва та обов’язковою стравою на Святвечір. Сайт vikka.ua пропонує найкращі рецепти для святкового столу.

Кутя з мигдальним молочком

Інгредієнти:

Суміші круп (пшениця, рис, овес) – 400 г.

Мигдаль – 200 г.

Родзинки – 100 г.

Щіпка солі.

Мигдальне молоко – 300г.

Цукор та мед – за смаком.

Покроковий рецепт:

Зерна промийте і замочіть у холодній воді на ніч.

На наступний день знову промийте, залийте водою і варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть.

Мигдаль розтовчіть у ступі і ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип`ячену воду. Потім процідіть мигдальне молочко через марлю і відіжміть. Додайте мед і перемішайте.

Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додавайте його в кутю безпосередньо перед подачею.

«Гурманська» кутя

Інгредієнти:

Перловка або пшениця – 300 г.

Мак – 200 г.

Сушені яблука – 100 г.

Цукор – 2-3 ст. л.

Цедра ½ лимона.

Посічені волоські горіхи – 100 г.

Сушена журавлина – 100 г.

Родзинки – 100 г.

Покроковий рецепт:

Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.

З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо  Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.

Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.

В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀

Кутя з рису

Інгредієнти:

Рис – 200 г.

Мак – 100 г.

Волоські горіхи – 50 г.

Родзинки – 50 г.

Мед (або цукор) – 120 г.

Сіль – до смаку.

Узвар (або кип’ячена вода) – 100-200 мл.

Вода – 600 мл.    

Покроковий рецепт:

Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин.

Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Смачної куті та щасливих свят!

 

 

 

 

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У ТЦК розповіли про подвиг капітана з Черкащини, який викликав вогонь на себе

Капітан 241 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Владислав Бондаренко, родом із Черкащини, отримав відзнаку Президента України «Хрест бойових...

Черкаська спортсменка виборола “срібло” на Всесвітній Гімназіаді U15 у Сербії

Юна борчиня з Черкащини Олександра Созінова здобула срібну медаль на Всесвітній Гімназіаді U15, яка триває у Сербії. Про це...

Цікаве:

Як вибрати надійний USB-кабель?

 Здавалося б, USB-кабель – дрібниця, якій не варто приділяти...

Як обрати університет в Словаччині: поради від Free Student Slovakia

Словаччина стала популярним вибором для студентів з усього світу,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас