Кутя – це каша із цільних зерен, яка вважається символом Різдва та обов’язковою стравою на Святвечір. Сайт vikka.ua пропонує найкращі рецепти для святкового столу.
Кутя з мигдальним молочком
Інгредієнти:
Суміші круп (пшениця, рис, овес) – 400 г.
Мигдаль – 200 г.
Родзинки – 100 г.
Щіпка солі.
Мигдальне молоко – 300г.
Цукор та мед – за смаком.
Покроковий рецепт:
Зерна промийте і замочіть у холодній воді на ніч.
На наступний день знову промийте, залийте водою і варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть.
Мигдаль розтовчіть у ступі і ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип`ячену воду. Потім процідіть мигдальне молочко через марлю і відіжміть. Додайте мед і перемішайте.
Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додавайте його в кутю безпосередньо перед подачею.
«Гурманська» кутя
Інгредієнти:
Перловка або пшениця – 300 г.
Мак – 200 г.
Сушені яблука – 100 г.
Цукор – 2-3 ст. л.
Цедра ½ лимона.
Посічені волоські горіхи – 100 г.
Сушена журавлина – 100 г.
Родзинки – 100 г.
Покроковий рецепт:
Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.
З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.
Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.
В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀
Кутя з рису
Інгредієнти:
Рис – 200 г.
Мак – 100 г.
Волоські горіхи – 50 г.
Родзинки – 50 г.
Мед (або цукор) – 120 г.
Сіль – до смаку.
Узвар (або кип’ячена вода) – 100-200 мл.
Вода – 600 мл.
Покроковий рецепт:
Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин.
Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.
Смачної куті та щасливих свят!