НовиниЧеркащинаСорти "Бедуїн" і "Лоріан": як на Черкащині культивують кавуни...

Сорти “Бедуїн” і “Лоріан”: як на Черкащині культивують кавуни (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Уже другий рік на Золотоніщині триває так званий баштанний експеримент. Тут вирощують кавуни: відслідковують, які сорти краще приживаються. Повідомляє власкор ВІККА.

Приживаються не всі сорти кавунів, але є ті, які дають не гірші врожаї, ніж на Херсонщині. Ті що прижилися, мають неабияку популярність у споживачів.

Нині у розпалі – збір врожаю. На полі кипить робота з шостої ранку. Для Ганни це – перший досвід такої сезонної роботи. Каже, що робота важка, дошкуляє спека, але хороший урожай нівелює всі недоліки.

кавуни черкаська область

ГАННА ХМАРА, ПРАЦІВНИЦЯ 

Хороший. Для мене хороший. Самий великий кавун важив 15 кілограмів, може й більшого найдем. 

Торік у цьому господарстві кавунами засадили 12 гектарів. Екперементували із сімома сортами. Прижилися і дали хороший урожай два – Бедуїн і Лоріан. Площі під ними збільшили удвічі і додали сорти Талісман і Ред стар. Агроном В’ячеслав Кісліцин запевняє, що Талісман може дати до 60 тон з гектара. В’ячеслав родом з Херсона. Вирощування кавунів – справа його життя. Потрапивши на Черкащину, не зміг сидіти без своєї улюбленої справи.

В’ЯЧЕСЛАВ КІСЛІЦИН, АГРОНОМ

Клімат відрізняється, грунт ні. Херсонський більше теплий клімат, а тут тепла мало, перепади температури великі. Ці перепади впливають і на рост, і на смакові якості. Але є сорта, які добре переносять такий температурний режим.

Перед відправкою кавун потрібно охолодити. Торік урожайність склала 55 тон з гектара. Спека і дефіцит вологи зменшили урожай цього року, але зробили плід смачнішим.

ДМИТРО СОЛОМАХА, ДИРЕКТОР ГОСПОДАРСТВА

Погода вплинула суттєво,тому що в день було +45, вночі+25. Через ці перепади кавун стресував, а відключення світла не давали змоги при високій температурі достатньо поливати. Тому кавун налився, але не так як ми хотіли.

Війна суттєво змінила аграрну карту Черкащини. Окрім зернових, якими область завжди славилася, аграрії почали вирощувати більше овочів, ягід і баштанних культур.

ІГОР ТАБУРЕЦЬ, ГОЛОВА ЧЕРКАСЬКОЇ ОВА

Що стосується баштанних, ми посіяли цьогоріч 1,6 тисяч гектар саме кавунів, що на 70 гектар більше ніж в минулому році. Це небагато, але самі ці гектари, які сільськогосподарські підприємства посилили через популярність цієї ягоди. 

Кавуни, вирощені у цьому господарстві, надходять у торгівельні мережі Черкас і Київщини. Наступного року планують посадити іще більше. На скільки – вирішать за результатами цьогорічного урожаю.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські спортсмени здобули першість на чемпіонаті України з кікбоксингу WAKO

З 12 по 15 вересня в Тернополі пройшов чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед ДЮСШ та спортивних клубів. Про...

Як голосували депутати Верховної Ради від Черкащини за підвищення податків (РЕЗУЛЬТАТИ)

Верховна Рада України у першому читанні проголосувала за підвищення податків в Україні. Як голосували депутати від Черкащини, дізналися журналісти...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x