Під час сесії Черкаської міської ради депутати розглядали питання про розробку оновленого перспективного меню для закладів середньої освіти в місті. Основна умова – дотримання усіх оновлених умов санітарного регламенту МОЗ.
Про це із сесійної зали повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.
Із відповідним запитом виступила голова комісії з питань гуманітарної та соціальної політики Катерина Холупняк. Вона повідомила, що згідно з результатами проведеного опитування серед батьків школярів, 80% дітей не хочуть харчуватися у їдальнях. Відтак, значну частку їжі, на яку щороку витрачається багато коштів, просто викидають у сміття.
«Вочевидь, якщо діти не мають бажання харчуватися у їдальнях, вони купують їжу в шкільних буфетах, а там також не найкраща ситуація. Ми знаємо, що 1 січня 2021 року Міністерство охорони здоров’я розробило новий санітарний регламент і він вже набрав чинності. Регламентом встановлено вимоги до вживання продуктів та готових страв, що можуть пропонуватися дітям», – зазначила Катерина Холупняк.
До прикладу, новим регламентом передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій, щодо здорового харчування та рекомендацій МОЗ. Крім того у санітарному регламенті визначено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах.
«Прошу розробити та впровадити перспективне меню згідно нового санітарного регламенту для закладів середньої загальної освіти, щоб діти харчувалися корисною їжею і витрачені кошти не викидалися у смітник. Оскільки більшість доручень, які ми даємо на своїй профільній комісії, не отримують відповіді, прошу, щоб це доручення було надано від міського голови», – підкреслила голова комісії з питань гуманітарної та соціальної політики.
Як повідомляв сайт vikka.ua, із квітня черкаські старшокласники навчатимуться дистанційно.