Маленький ставок та кілька човнів. Так майже три десятки років тому на Чорнобаївщині починалася історія флагмана рибної промисловості. З нагоди Дня рибалки, який цьогоріч в Україні відзначають 10 липня, сайт vikka.ua побував на одному з найкращих і найпотужніших рибних підприємств України – Іркліївському риборозпліднику.
Із 1985 року це підприємство будувалося з метою зариблення Кременчуцького водосховища та мало випускати у водойму 5 мільйонів мальків-дволіток. Але після розвалу Радянського Союзу підприємство залишилося недобудоване, а фінансування припинене. Тому утримання і розбудову підприємства повністю узяв на плечі колектив підприємства. Тепер риборозплідник – не лише єдине державне підприємство, яке зариблює Кременчуцьке водосховище та друге в Україні за потужністю після Іллічівського рибного порту. Тут у великих обсягах вирощують і товарну рибу, яка йде на продаж не лише по Україні, а й за кордон.
"Площа водного плеса підприємства складає близько 1200 гектарів, з них 800 гектарів зайнято ставками під вирощування товарної риби. Наразі це єдине прибуткове, рентабельне державне підприємство району. На сьогодні тут працює близько 80 працівників, середня заробітна плата яких складає майже 6 тисяч гривень", – розповідає голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда.
Очільник Чорнобаївщини задоволений тим, що район має таке потужне підприємство
Роботу підприємства демонструє заступник директора ДП "Іркліївський розплідник рослиноїдних риб" Сергій Піддубний. Чоловік добре перейняв досвід свого батька Григорія Піддубного, який довгі роки був керівником та розбудовував рибгосп від самого початку його створення.
"Весь процес починається з інкубаційного цеху. Тут проходить запліднення і інкубація ікри, в результаті звідси виходить личинка – рибинка завбільшки з ніс комара. На виході отримуємо мільйони мальків. Потужність цеху – близько 50 мільйонів екземплярів на рік. Ця потужність дозволяє забезпечити наше господарство личинками, а також реалізувати їх іншим рибним господарствам", – розповідає Сергій Піддубний.
Сергій Піддубний демонструє роботу інкубаційного цеху
Завдяки штучному процесу інкубації, який за допомогою уколів дозволяє рибі одночасно віддавати ікру, вдається зберегти близько 20% рибин, тоді як у природних умовах виживає лише 1%. А належне утримання ставків, які працівники підготовляють для малька, дозволяє вберегти рибу від хвороб та шкідників.
Фахівці підприємства не зупиняються на шляху розвитку господарства: постійно запроваджують нові технології, експериментують. Так, цьогоріч вирішили спробувати розводити коропокарася – дзеркального коропа, схрещеного з карасем.
"Ця риба має дуже хороший темп росту, не така вразлива до хвороб, які існують у риб. Якщо все вийде, будемо займатися розведенням такої породи. Також у якості експерименту почали розводити декоративну рибу – карась кої. Це звичайний карась, але особливого окрасу: він схожий на казкову золоту рибку", – ділиться новинами Сергій Піддубний.
Вирощують на підприємстві і унікальну північноамериканську рибу – веслоноса. Ця риба відноситься до сімейства осетрових, має цінне м’ясо та чорну ікру. У Ірклієві її вивели вже друге потомство.
Віталій Загубинога тримає в руках малька веслоноса
"Ставок, у якому він вирощується, перетягнутий мотузками, які захищають від рибоїдної птиці. Рибини цьогорічного потомства із квітня виросли до ста грамів. Загалом же самка веслоноса виростає до 30 кілограмів. Цю рибу ми вирощуємо для товарної реалізації", – говорить начальник дільниці по вирощуванню посадкового матеріалу Віталій Загубинога.
Дорослий веслонос має красивий і незвичайний вигляд
Усього господарство обслуговує 56 ставків, найбільший – для розведення товарної риби – площею 555 гектарів. Щодня у сезон на кожній водоймі працівники проводять контрольні облови, під час яких перевіряють рибу на наявність хвороб та шкідників, контролюють гідрохімічний режим води, вносять препарати, органічні добрива, корми.
Годівля риби проводиться щодня
Під час контрольного облову іхтіопатолог Лариса Швець бере кілька рибин на обстеження. Спершу оглядає рибу зовні, потім – досліджує її в лабораторії.
"На вигляд риба здорова, але якщо будуть виявлені паразити чи хвороби – призначаємо лікування: додаємо у корм або розсипаємо по кормовому місцю спеціальні препарати", – розповідає Лариса Швець. Вона – одна з небагатьох жінок, які працюють на підприємстві. Майже весь персонал – чоловіки, адже тут чимало фізичної праці.
Лариса Швець – одна з небагатьох жінок, які працюють на підприємстві
Годують рибу кормами, виготовленими за власними рецептами. Туди входять зернові, макуха, крейда. До кормового цеху завозиться зерно та інші компоненти, які за допомогою подрібнювача перетворюються у повнораціонний корм.
За сезон із травня по вересень тутешні "куховари" виготовляють до 3 тисяч тонн корму
У ставках рибгоспу на продаж вирощують коропа, товстолоба, білого амура, веслоноса, щуку, сома. Вирощену рибу підприємство реалізує у торгові мережі по всій Україні та за кордон, на Близький Схід. Наразі господарство навіть налагодило постачання коропа до Ірану та домовляється з Іраком: там у майбутньому планують закупляти і товстолоба.
Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські рибалки майструють гнізда для риби.