НовиниЧеркащинаПліснява невідомого походження: черкащанин провів експеримент над магазинним хлібом

Пліснява невідомого походження: черкащанин провів експеримент над магазинним хлібом

-

- Advertisment -

Чи увесь хліб, який ми їмо, безпечний? Під сумнів якість хлібобулочних виробів поставив черкащанин, який провів удома експеримент з хлібом. Чоловік спостерігав, як псується продукт і деякі результати його вразили настільки, що він розмістив відповідну інформацію на міському форумі. Черкаський експериментатор припустив, що хліб заражений так званим рослинним СНІДом. Подробиці експерименту та думки фахівців дізнавався сайт vikka.ua.

Протягом двох тижнів черкащанин Сергій (ім’я змінено) купляв хліб черкаських та немісцевих виробників і навмисне залишав шматки хліба на столі.  

"Часто купую наш хліб "буханку" (круглу) у різних магазинах. Якось, тижнів зо два тому, залишив скибку хліба на столі на два дні. На ньому з'явилася рожево-помаранчева цвіль, хоча раніше на хлібі, якщо залишався десь, з'являлася сіра, або сіро-зелена. З інтернету дізнався, що рожева цвіль на хлібі – це ознаки того, що, або у хліб додають різні домішки, або зерно, з якого робиться борошно, рожеве, тобто заражене фузаріозом ("рослинний СНІД"), який негативно впливає на організм людини, здебільшого на імунну систему", –  повідомив на форумі Сергій.

od24.info

В. о. начальника Держпродспоживслужби у Черкасах Василь Крук зазначив, що на результат експерименту черкащанина могло вплинути що завгодно. Адже хліб досліджувався не у лабораторних умовах і невідомо, яка вологість та мікрофлора була вдома у автора цієї ідеї.  

"Приблизно 1,5 місяці тому до нас звернулася жителька Києва. Вона купила у столиці хліб черкаського виробництва і вже вдома з’ясувала, що він цвілий. Ми провели розслідування і з’ясувалося, що цей виріб не розкупили вчасно. Незважаючи на це, з прилавка його не зняли. Продовжили його продавати після того, як закінчився термін придатності", – пояснив він.

olga-krav4enko.livejournal.com

Фахівець зазначив, що при купівлі продуктів харчування покупцям слід уважніше дивитися на строки придатності та умови їх зберігання у місцях реалізації.

"Навіть натуральний хліб є поживним середовищем для розвитку різноманітних грибкових культур. Особливо зараз, коли дуже спекотно. На продуктах може з’являтися зелена пліснява – пеніцил або мукор – біла пліснява. Що являє собою рожева пліснява, яку виявив черкащанин, мають пояснювати та досліджувати експерти", – розповіла кандидат біологічних наук, черкаський дієтолог Олена Семеніхіна.

Вона повідомила, що наразі якість хліба впала і у продуктах харчування чимало домішок.

"Нещодавно ми вирішили отримати ДСТУ на торти, які виготовляє наша кондитерська. Коли почали перевіряти сировину, стало незрозуміло, з чого вона зроблена. В нашій державі відсутня законодавча база та органи, за допомогою яких регулювалися б підприємства чи сировина. Перевірки на виробництвах харчових продуктів можуть здійснюватися лише за скаргами", – сказала експерт.

Вона підкреслила, що виробники можуть додавати у продукти харчування будь-які домішки і гіпотетично це може послугувати середовищем для розвитку нових грибкових видів.

За словами дієтолога, безпечніше купувати продукти з позначкою ДСТУ, а не ТУ.   

Олена Семеніхіна поділилася своїм досвідом вибору хлібобулочних виробів та зазначила, що намагається купувати їх у супермаркетах, де вони і виготовляються. Обирає солодовий, не дріжджевий.  

"М’якенький, розпушений хліб, як правило, виготовляється з домішками. Вважаю, що споживання хліба потрібно обмежувати. Найшкідливіша складова у хлібі та в інших виробах – це цукор", – зазначає експерт.

roscontrol.com

Хліб – продукт, що швидко псується. Максимальний термін його зберігання 72 години. Тож він ніколи не підлягав сертифікації. Про це повідомила провідний інженер відділу з підтвердження оцінки відповідності харчової продукції та систем менеджменту ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Тетяна Січова.

Вона також поставила під сумнів достовірність експерименту черкащанина через недотримання вдома лабораторних умов.

За її словами, власники підприємств із виробництва хліба та інших продуктів харчування перевіряють свій продукт добровільно.

"Якщо підприємство пройшло сертифікацію, вони можуть на упаковці поставити український знак стандартизації – трилистник", – зазначила фахівець.

Як повідомляв сайт vikka.ua, карамельний цех запрацював на Черкащині.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащину насувається нова порція снігу й холоду

Погодні умови 21 листопада продемонстрували цілий комплекс небезпечних зимових явищ. Скоро Черкащину знову чекають інтенсивні опади переважно у вигляді...

У Черкасах збирають теплі речі для військових

У Черкасах збирають теплі речі для військових: термоодяг, підстилки для взуття, грілки для тіла і рук. Збір проводитимуть з...

Цікаве:

Городництво – як спосіб життя: поради, як і де вибирати насіння

Городництво — це не просто спосіб забезпечити себе свіжими...

Ставки на бій Усика і Ф’юрі в Vbet онлайн: шанси й прогнози

Дізнавайся аналітику та став на бій Усика й Ф’юрі...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x