додому Новини Після смакування в’яленою рибою в юної черкащанки виявили ботулізм

Після смакування в’яленою рибою в юної черкащанки виявили ботулізм

0

Смакування в’яленою рибою у вихідні дні для родини черкасців обернулося трагедією. Попри те, що рибу вживали мати й батько, лише донька нездужала на небезпечну токсичну інфекцію. З характерними симптомами ботулізму дівчину госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні.

Через проблеми з диханням і ковтанням та інші небезпечні прояви захворювання пацієнтка добу провела в реанімації. Їй провели лікування відповідно до протоколу та ввели протиботулістичну сироватку. Щоправда, останньої в запасах області не виявилося, тож препарат довелося придбати у столиці. В інфекційній лікарні повідомляють, що стан пацієнтки стабілізувався, проте залишається середньо-тяжким.

"Щороку по області ми реєструємо до п’яти випадків ботулізму. Останніх два було в Золотоніському районі в квітні поточного року, коли молоді чоловік та жінка споживали суху тарань, – розповідає обласний позаштатний інфекціоніст, директор КНП "Черкаська інфекційна лікарня" Світлана Волгіна. – Чим надаватимемо допомогу при наступному випадку ботулізму сказати важко. Наразі ми не забезпечені сироваткою для лікування не лише ботулізму, а й правця та дифтерії. Введена пацієнтці антитоксична сироватка – це залишки з попередніх поставок до України".

Сьогодні ситуація складна, бо держава не закуповує сироватку російського виробництва, зареєстровану в Україні. Медики пишуть звернення до Міністерства охорони здоров’я України, проте поки що проблема не вирішена, інформує прес-служба департаменту охорони здоров'я ОДА.

"Дівчина потрапила до лікарні 11 травня, діагноз встановлений швидко, її родичі звернулися до чергового по департаменту на гарячу лінію, – додає директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Анатолій Ситник. – Ситуацію відразу взяли під особистий контроль наші фахівці й спільними зусиллями вдалося в найкоротший строк знайти сироватку. До її введення проведене симптоматичне лікування".

Світлана Волгіна каже, що в стаціонарі з ботулізмом при адекватному своєчасному лікуванні хворі проводять у середньому два тижні, серйозних ускладнень зазвичай не виникає.

Нагадаємо, ботулізм – гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає анаеробна бактерія Сlostridium botulinum. Вона міститься в консервованих овочах, грибах, м’ясі, копченій ковбасі, сушеній, соленій, в’яленій рибі домашнього приготування або придбаних на стихійних ринках.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version