Смакування в’яленою рибою у вихідні дні для родини черкасців обернулося трагедією. Попри те, що рибу вживали мати й батько, лише донька нездужала на небезпечну токсичну інфекцію. З характерними симптомами ботулізму дівчину госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні.
Через проблеми з диханням і ковтанням та інші небезпечні прояви захворювання пацієнтка добу провела в реанімації. Їй провели лікування відповідно до протоколу та ввели протиботулістичну сироватку. Щоправда, останньої в запасах області не виявилося, тож препарат довелося придбати у столиці. В інфекційній лікарні повідомляють, що стан пацієнтки стабілізувався, проте залишається середньо-тяжким.
"Щороку по області ми реєструємо до п’яти випадків ботулізму. Останніх два було в Золотоніському районі в квітні поточного року, коли молоді чоловік та жінка споживали суху тарань, – розповідає обласний позаштатний інфекціоніст, директор КНП "Черкаська інфекційна лікарня" Світлана Волгіна. – Чим надаватимемо допомогу при наступному випадку ботулізму сказати важко. Наразі ми не забезпечені сироваткою для лікування не лише ботулізму, а й правця та дифтерії. Введена пацієнтці антитоксична сироватка – це залишки з попередніх поставок до України".
Сьогодні ситуація складна, бо держава не закуповує сироватку російського виробництва, зареєстровану в Україні. Медики пишуть звернення до Міністерства охорони здоров’я України, проте поки що проблема не вирішена, інформує прес-служба департаменту охорони здоров'я ОДА.
"Дівчина потрапила до лікарні 11 травня, діагноз встановлений швидко, її родичі звернулися до чергового по департаменту на гарячу лінію, – додає директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Анатолій Ситник. – Ситуацію відразу взяли під особистий контроль наші фахівці й спільними зусиллями вдалося в найкоротший строк знайти сироватку. До її введення проведене симптоматичне лікування".
Світлана Волгіна каже, що в стаціонарі з ботулізмом при адекватному своєчасному лікуванні хворі проводять у середньому два тижні, серйозних ускладнень зазвичай не виникає.
Нагадаємо, ботулізм – гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає анаеробна бактерія Сlostridium botulinum. Вона міститься в консервованих овочах, грибах, м’ясі, копченій ковбасі, сушеній, соленій, в’яленій рибі домашнього приготування або придбаних на стихійних ринках.