НовиниЧеркасиПАТ "Черкасиобленерго" про тарифи для підприємців

ПАТ “Черкасиобленерго” про тарифи для підприємців

-

- Advertisment -

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі – ПРРЕЕ), які є обов’язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

19 червня 2024 року НКРЕКП прийняла постанову № 1142 «Про затвердження Змін до постанови НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312», якою впорядковано певні процедури визначені ПРРЕЕ, зокрема дії учасників роздрібного ринку електричної енергії щодо споживання (використання) індивідуальними побутовими споживачами електричної енергії на об’єкті побутового споживача на непобутові потреби, яка набрала чинності 01 липня 2024 року.

Алгоритм дій у разі зміни потреб споживання електричної енергії на власному об’єкті побутового споживача на території Черкаської області  розповіла інженер відділу по роботі з побутовими споживачами Черкаської міської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Наталія Лук’яненко.

1. Яка різниця між тарифами для побутових та непобутових споживачів?

Варто сказати, що принципи ціноутворення істотно різняться для побутових споживачів (тобто населення чи домогосподарств) та непобутових (промислові компанії, сфера послуг, державний сектор тощо). Ціна електроенергії для непобутових споживачів частково обумовлюється кон’юнктурою ринку, а частково – регулюється. Ціни для побутових споживачів наразі повністю регулюються урядом.

Відтак, Кабінет Міністрів України постановою № 632 від 31.05.2024 встановив для всіх жителів України єдину фіксовану ціну на електроенергію – 4,32 грн/кВт∙год незалежно від обсягу споживання.

Для непобутового споживача, в залежності від вибору комерційної пропозиції електропостачальника, тариф складає більше 9 грн/кВт∙год. Це може бути універсальна послуга, якщо у споживача дозволена потужність складає до 50 кВт або «вільна ціна» в разі дозволеної потужності більше 50 кВт.

2. Випадки нецільового споживання електричної енергії побутовими споживачами з комерційною метою, які реалії сьогодення?

Нині фахівці ПАТ «Черкасиобленерго» виявляють випадки використання побутовим споживачем електричної енергії за нецільовим призначенням – не на побутові потреби, а на комерційні. Наприклад, у приміщеннях житлового фонду, електроенергія в яких оплачується за тарифом для побутових споживачів, розміщуються крамниці, готелі, клініки, салони, СТО тощо.

Дана електрична енергія не може оплачуватися за єдиною фіксованою ціною для побутового населення, оскільки це суперечить чинному законодавству та порушує встановлені НКРЕКП норми.

3. Чи врегульовано законодавством нецільове споживання електроенергії?

Відповідно до пункту 2.3.12 глави 2.3 розділу II ПРРЕЕ електрична енергія, яка використовується на об’єкті індивідуального побутового споживача на непобутові потреби, зокрема для підприємницької, господарської та незалежної професійної діяльності, надання платних послуг, здійснення нотаріальної діяльності, діяльності датацентрів, центрів обробки даних, діяльності зі створення віртуальних активів (майнінгу), надання інших платних послуг, у тому числі у сфері сільського зеленого туризму тощо, обліковується за умовною (віртуальною) точкою комерційного обліку окремо та оплачується за відповідними тарифами (цінами) для непобутових споживачів електропостачальника.

4. Які дії Оператора системи розподілу при виявленні нецільового споживання електричної енергії? 

При виявленні оператором системи розподілу фактів споживання побутовим споживачем споживання електричної енергії за фіксованою ціною для побутових споживачів на непобутові потреби, оператор системи складає акт про порушення ПРРЕЕ, в якому зазначаються зобов’язання споживача здійснити заходи з усунення виявленого порушення шляхом негайного припинення споживання електричної енергії на непобутові потреби та протягом 30 днів з дня складення акту про порушення ПРРЕЕ здійснити заходи з організації комерційного обліку на непобутові потреби та укладення договору з електропостачальником за відповідним тарифом.

5. Що має виконати побутовий споживач, який використовує електроенергію на непобутові потреби аби врегулювати свою комерційну діяльність в рамках чинного законодавства? 

З метою приведення договірних відносин щодо розподілу/постачання електричної енергії на об’єкт побутового споживача на непобутові потреби у відповідність до ПРРЕЕ, побутовий споживач зобов’язаний звернутися:

1. До оператора системи розподілу із заявою про організацію окремого обліку споживання електричної енергії на непобутові потреби з метою оформлення акту розподіленої електричної енергії. Побутовий споживач повинен мати при собі: копію паспорта, ідентифікаційного коду, право власності на квартиру чи житловий будинок. Для переукладання договору обов’язкова особиста явка споживача!

2. До електропостачальника із заявою про оформлення договірних відносин щодо споживання електричної енергії на непобутові потреби.

У разі оформлення акту розподіленої електричної енергії на побутові та непобутові потреби, розподіл обсягів індивідуального побутового споживача оператором системи розподілу здійснюється:

– на побутові потреби в межах обсягів соціальних нормативів для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409;

– на непобутові потреби у розмірі перевищення обсягів соціальних нормативів для користування послугами з постачання та розподілу електричної енергії у житлових приміщеннях, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409.

6. Які наслідки передбачені законодавством у випадку, коли споживач не виконає заходи, передбачені постановою НКРЕКП від 19.06.24 № 1142?

У разі підтвердження за результатами обстеження внутрішніх електричних мереж побутового споживача факту споживання електричної енергії на непобутові потреби, у протоколі комісії з розгляду акту про порушення зазначаються зобов’язання споживачу здійснити заходи з усунення виявленого порушення.

Оператор системи розподілу  надає копію протоколу комісії з розгляду акту про порушення відповідному електропостачальнику та додаткову інформацію, необхідну для здійснення коригуючого розрахунку електропостачальником щодо дати останнього контрольного огляду чи технічної перевірки, дати усунення порушення, величини договірної потужності об’єкта споживача та обсягу (помісячно), що підлягає перерахунку до дати складання акту про порушення ПРРЕЕ або акту розподіленої електричної енергії (у разі наявності).

Електропостачальник на підставі рішення комісії проводить перерахунок вартості за фактично спожиту електричну енергію на об’єкті споживача за відповідним тарифом (ціною), згідно з чинним законодавством, з дня останнього контрольного огляду засобу комерційного обліку або технічної перевірки до дня виявлення порушення, але не більше ніж за 6 місяців та за період з дня виявлення порушення до дня його усунення, та надає споживачу коригуючий платіжний документ для оплати.

Якщо споживач не оплачує коригуючого платіжного документу протягом тридцяти днів з дня його отримання, за ініціативою електропостачальника у порядку,  установленому ПРРЕЕ, йому припиняється постачання електричної енергії.

 

Шановні споживачі! Чесна та справедлива споживацька поведінка допоможе Вам уникнути непередбачених фінансових витрат, судових позовів та припинення електропостачання. ПАТ «Черкасиобленерго» вкотре закликає врегулювати договірні відносини згідно вимог чинних законодавчих актів!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині створять онлайн-платформу для спілкування бізнесу та влади (ВІДЕО)

Вирішити проблеми підприємців на місцевому рівні на Черкащині спробують розв’язувати через онлайн-платформу. Про це повідомляє власний кореспондент ВІККА. Така ініціатива...

На Черкащині поширюють приманки з вакциною для диких тварин (ВІДЕО)

На Черкащині імунізують диких м’ясоїдних тварин від сказу. Спеціально сформовані бригади поширюють приманки з вакцинами в Уманському та Звенигородському...

Цікаве:

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...

Чому вигідно замовляти речі в американських магазинах?

Ціна часто є вирішальним фактором при виборі товарів, оскільки...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x