НовиниОсвітянські інтриги: Черкаський інститут зажадав незалежності від Києва

Освітянські інтриги: Черкаський інститут зажадав незалежності від Києва

-

- Advertisment -

Бунт на кораблі чи боротьба за самостійність. У Черкаському інституті банківської справи розбрат та непорозуміння: частина колективу "за" відділення від Університету, інші апелюють до логіки, мовляв, без фінансування Нацбанку довго не протягнуть.

Наразі до Університету надходять дзвінки від стурбованих батьків та студентів. Усі занепокоєні подальшою долею Інституту та просять перевести їх на навчання до інших філій університету. Втрутитися у ситуацію змушені були і Прем’єр-міністр, міністр освіти та міністр фінансів. Зокрема Яценюк надіслав розпорядження з проханням вирішити це питання негайно та забезпечити збереження цілісності університету.

Передувало розбіркам в Інституті голосування, а за ним із звернення до обласної ради з приводу переведення черкаської філії на баланс обласного бюджету. На цій підставі 19 лютого депутати облради передали документи на розгляд до Міносвіти.

Була присутня на голосуванні, де підтримали ідею реорганізації, доцент кафедри обліку та аудиту Ольга Шинкаренко. Тоді від голосування вона утрималася та досі не розуміє наслідків такого переходу.

"Ми не знаємо, чи дозволить комунальна форма власності далі залишатися Інституту вишем четвертого рівня акредитації, чи є взагалі в обласному бюджеті кошти на утримання закладу і забезпечення стипендій студентам. Для мене ці питання відкриті", – зазначає викладачка.

Більш рішуче висловлюється голова профкому інституту Анатолій Чернявський. Він є прихильником самостійності вишу, мовляв, трудовий колектив досі був позбавлений права ухвалювати важливі для закладу рішення.

"Я є прихильником того, що треба змінювати статус вишу. Ми не маємо можливості самостійно вирішувати питання, що стосуються нашої діяльності. Все потрібно узгоджувати з іншими філіями. І таких питань чимало. Наші пропозиції лунають, але нас не чують. Це ж саме стосується і розподілу коштів на потреби закладів.

Розібратися із ситуацією у Черкаси прислали "важку артилерію" – проректора Університету банківської справи Анжелу Кузнєцову. За її словами, інститут не має юридичних прав ухвалювати питання про реорганізацію без відома інших трудових колективів.

"Рішення про реорганізацію – це прерогатива усіх трудових колективів всіх інститутів (київського, харківського, львівського та черкаського). Мають з’їхатися усі трудові колективи і шляхом голосування вирішити долю Інституту. Жоден інститут не в праві вирішувати такі питання самостійно, так як це відбувалося у Черкасах", – зазначає проректор університету.

Наразі у виші введено тимчасового виконувача обов’язків директора та відсторонені особи, які своїми діями чи бездіяльністю допустили таку тривожну ситуацію. 24 лютого у Черкаси прибудуть представники інших філій для подальшого вирішення питання.

А поки в Інституті з’ясовують, чи законним було звернення трудового колективу до обласної ради. Сайт vikka.ua поцікавився, що ж буде з вишем, якщо його таки відпустять у вільне плавання. За словами директора департаменту освіти і науки облдержадамінстрації Валерія Данилевського, банкірів під своє крило візьме Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького.

"За таким сценарієм Інститут отримає автономію, а фінанси, які раніше ішли в Київ, залишаться на місцях. З цього приводу керівництво області уже мало розмову з міністром освіти, поінформований також ректор ЧНУ", – зазначає Валерій Данилевський.

Як повідомляв сайт vikka.ua, проїзд у тролейбусах для студентів та учнів Черкас стане удвічі дешевшим.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах відбувся благодійний концерт за участі KOZAK SYSTEM

На площі біля Черкаської міської ради відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Відомий український рок-гурт KOZAK SYSTEM...

На Черкащині оборонці неба знищили два ворожі БпЛА

Під час нічних тривог на Черкащині у небі були зафіксовані ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x