Новини на ВІККАВіККА-новиниНа Черкащині функціонують 46 сонячних електростанцій і одна вітряна...

На Черкащині функціонують 46 сонячних електростанцій і одна вітряна (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Розподільна генерація та альтернативні джерела енергії. Про те, які заходи вживають на Черкащині, щоб збільшити свою енергонезалежність, розповів заступник очільника області Антон Царюк на брифінгу в медіацентрі ОВА.

– Майже весь липень ми жили в умовах відключень світла через брак електроенергії в системі, – нагадав він. – Однак уже кілька днів поспіль Укренерго не доводить графіків відключень. Хоча це не значить, що дефіциту немає. Після масованих ворожих обстрілів наша енергосистема втратила до 9 ГВт маневрової генерації. Це приблизно 50% від пікового споживання у грудні. Очікується, що більш жорсткі умови з подачею електроенергії можливі восени. Ми ж зобов’язані увійти в опалювальний сезон стабільно і робимо для цього все можливе.

На рівні області та держави загалом проводять комплексні заходи. Зокрема, з відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури. Як генерації, так і систем передачі електроенергії. Також працюють над захистом діючої енергетичної інфраструктури. Водночас більше уваги акцентують саме на розвитку розподіленої генерації.

Антон Царюк

– Такий тип генерації стратегічно важливий для нашої країни, оскільки сприяє більш стійкій і злагодженій роботі всієї системи, – наголосив Антон Царюк. – До розподіленої генерації належать малі генераційні станції відновлювальної енергетики: сонячні, вітрові, когенераційні установки різного типу. Черкащина вже має досвід використання альтернативних джерел енергії, тож ця сфера для нас не нова. Наше завдання – ефективно тут спрацювати.

В області уже функціонують 46 сонячних електростанцій, 13 малих гідроелектростанцій. Генерують сонячну енергію понад 1,3 тис. домогосподарств для власного користування і на продаж.

– Важливим засобом досягнення енергетичної незалежності є когенерація, – зауважив Антон Царюк. – На Черкащині вже маємо таких 14 установок. Вони працюють на біопаливі, щепі, природному газі. Бізнес також не стоїть осторонь та працює над своєю енергетичною стійкістю. Особливо там, де виробничий процес безперебійний. Ми вже підписали 20 заявок від підприємців на встановлення когенераційних установок.

Відповідно до затвердженої державою стратегії розвитку розподільної генерації до 2035 року і Операційного плану реалізації до неї, спрощено умови розвитку когенерації. Щоб такі установки можна було максимально швидко побудувати та ввести в експлуатацію, спрощено механізм їхнього приєднання до енергетичних і газорозподільчих мереж. Уся необхідна для цього містобудівна документація прийматиметься після завершення воєнного стану. Також спрощено й умови кредитування для цього.

– Громади області та комунальні заклади вже мають позитивні приклади розвитку генерації, – додав Антон Царюк. – Зокрема,  завдяки співпраці з європейськими партнерами, залученню програм міжнародних органів як USAID. Також є платформи допомоги на базі GIZ, JICO, ETAF. У нас на рівні держави запроваджені ECKO-договори, які ми активно пропонуємо нашим установам.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Олег
Олег
1 місяць тому

Ну і дурні, що все це росказуєте, якщо на них розпочнуться прильоти, знайте – самі виноваті!?

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині в одній із громад щоранку просять зупинятися, а в церквах бити у дзвони

У Гельмязівській громаді, що на Золотоніщині, щодня о 9 ранку, коли лунає національна хвилина памяті, пропонують дотримуватися тиші, а...

Школа пілотів дронів на Черкащині: як це працює? (ВІДЕО)

На Черкащині діє школа пілотування дронів. За грантові кошти цивільних навчають керувати FPV-дронами. Повідомляє власкор ВІККА. Сергій Ільїн називає себе...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x