НовиниЧеркащинаНа Черкащині побудують електростанцію під землею: з ліфтом і...

На Черкащині побудують електростанцію під землею: з ліфтом і спостережним пунктом

-

- Advertisment -

Канівську гідроакумулюючу електростанцію побудують під землею, аби зробити її недосяжною для російських ракетних ударів. Про це в інтерв’ю LIGA.net повідомив гендиректор компанії “Укргідроенерго” Ігор Сирота.

Схема підземної ГАЕС Raccoon Mountain в США / малюнок wikipedia.org

За його підрахунками, від початку війни росіяни атакували станції “Укргідроенерго” 120 разів. “На жаль, Росія досягає своєї мети, тому що у нас недостатньо закрите небо”, – розповів Сирота.

Посадовець зауважив, що гідроенергетика забезпечує покриття пікових навантажень енергоспоживання, є мобільним аварійним резервом в енергосистемі та виконує інші важливі функції. Загалом, частка гідрогенерації в енергосистемі України становить близько 10-11%.

За словами Сироти, зважаючи на важливість і одночасно вразливість енергетики, потрібно врахувати отриманий досвід, щоб максимально посилити українську енергосистему.

“До прикладу, ми вносимо зміни у проєкт будівництва Канівської ГАЕС. Вона має бути недосяжною для ворога. Тому є плани збудувати її під землею”, – розповів посадовець.

За його словами, компанія працює також над проектами інших ГАЕС, проте в пріоритеті зараз – захист вже існуючих об’єктів і підготовка їх до зими.

Довідково. Канівська ГАЕС — недобудована гідроакумулююча електростанція в селі Бучак поблизу Канева на Черкащині. Її почали споруджувати у 1986 році за проектом, який передбачав потужність у 3600 МВт. В 1991 році роботи було зупинено. В наступні роки проект електростанції кілька разів перероббляли, змінювалися потенційні інвестори та джерела фінансування. Останній відомий проект передбачав потужність у 1000 МВт.

Підземні об’єкти в Україні

Як писав УНІАН, через систематичні повітряні напади з боку держави-агресора уряд був змушений створити максимально засекречену мережу військових заводів. Частина з них розміщена під землею, аби російські дрони та ракети не могли їх дістати.

Разом з тим під землю доводиться переносити і суто цивільні об’єкти, на які Росія теж не шкодує ракет. Так, у прифронтовому Харкові облаштовують не лише підземні школи, але й інші заклади соціальної інфраструктури – лікарні і навіть заклади культури.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Побив до смерті: жителя Черкас судитимуть за бійку

Повідомлено про підозру жителю м. Черкаси, який завдав тілесні ушкодження знайомому, від яких останній помер. Повідомляє Черкаська обласна прокуратура. Повідомлено...

Черкаська поліція розшукує водія, який збив людину і втік

У Черкасах поліцейські розшукують водія, який збив пішохода і втік з місця ДТП. Про це пише Поліція Черкащини. Сьогодні вранці...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x