У Черкаській області зареєстрували перший у цьому році випадок отруєння дикорослими грибами. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
На лікарняне ліжко потрапив 11-річний хлопчик, житель міста Черкаси, який разом з родиною 27 квітня вживав юшку з білих сушених грибів, привезених із Карпат.
Перші симптоми отруєння (загальна слабкість, головний біль, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, діарея) з’явились уже вночі.
Швидкою медичною допомогою дитину ушпиталили до приймально-діагностичного відділення Обласної дитячої лікарні у стані середньої важкості.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб вкотре наголошують:
– відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
– ніколи не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
– не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або у невідомих інтрнет-продавців. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
– не давайте гриби дітям, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
– при появі симптомів отруєння після вживання грибів, таких як нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги.
– ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів;
– не зменшують отрути в грибах сушіння, засолювання, маринування, заморожування, теплова обробка;
– отруєння можуть спричинити навіть їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки;
– не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя, адже за згаяний час ви можете заплатити власним життям!