В Україні з’явиться Програма розвитку форелівництва. Її мета – у 5-річний строк збільшити виробництво української форелі до 10 тисяч тонн. За даними Української аквакультурної спілки сьогодні в Україні продукується до 1,5 тис тонн форелі на рік. Про це повідомили у прес-службі Держрибагентства України.
Над розробкою програми у липні 2016 р. розпочне роботу спеціально створена робоча група. Очолить її Віце-президент Української аквакультурної спільноти Олег Божик.
"У 2015 році в Україну було імпортовано 3,6 тис тонн форелі з Норвегії, Данії, Чилі. Природні умови України, а саме наявність джерел з температурою води близько 10°C, яких багато на території Західної України, Черкаської, Чернігівської, Харківської областей дозволяють збільшити виробництво форелі в рази. Крім того, форель має одну з найвищих рибопродуктивностей на одиницю площі в порівнянні з іншими об’єктами вирощування. Наприклад, з 1 га водного плеса ми отримаємо лише 1,5 тонни коропа і 500 тонн форелі", – зазначив Олег Божик.
За його словами, наразі існує багато чинників, що стримують розвиток форелівництва в Україні, зокрема, і законодавство. Мета робочої групи – об’єднати зусилля експертів та держави і спростити умови роботи для вітчизняного форелевого фермера.
"Збільшення обсягів аквакультури, фермерської риби над промисловим виловом – загальносвітовий тренд. Форель має потенціал до того, щоб стати драйвером української аквакультури. Гарним прикладом є сусідня Польща, яка за 25 років розвинула виробництво форелі із 140 тонн на рік до 14 тис. тонн і сьогодні повністю забезпечує свій внутрішній ринок. Зі свого боку Держрибагентство максимально сприятиме усім ініціативам, пов’язаним із розвитком аква- та марикультури в Україні", – повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
Як повідомляв сайт vikka, до дня рибалки черкащани поділилися секретами своєї професії.