Продукти харчування в Черкаській області почали дешевшати. Станом на сьогодні ціна на цукор після ажіотажу впала з 18,70 до 16 гривень за кілограм; на гречку — з 25 до 17—23; на рис — із 30 до 26—28 гривень. Про це пише видання "Урядовий кур’єр".
На оптовому ринку "База ОПС" у Черкасах, звідки продукцію постачають на більшість торговельних підприємств, запасів продовольчих товарів достатньо. Як розповідають підприємці, ринок заспокоюється.
На базі ціна на цукор не піднімається вище ніж 700 гривень за 50 кілограмів. А в районах ціну подекуди "крутили" до 1,2—1,5 тисячі гривень за мішок. Нині у Черкасах оптова ціна на цукор від 11 до 13 гривень, тобто він дешевшає.
В області 55 тисяч тонн цукру, тобто восьмимісячний запас. Продовольчої пшениці теж вистачає — 360 тисяч тонн. Круп достатньо. Є й м’ясо, адже Черкащина — один з найбільших виробників курятини й свинини.
"Причиною нещодавніх цінових стрибків торговельники називають нестабільність гривні. Поліз угору долар — з’явився ажіотаж. Люди почали вичищати з магазинів буквально все. За статистичними даними, олія тоді додала в ціні на 35 відсотків, яловичина — на 41, курятина — на 33, свинина — на 16. Борошно подорожчало на 65 відсотків, крупи — на 60, цукор — на 53", – йдеться у повідомленні.
За словами голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, щоб уникнути спекуляцій потрібно контролювати наповнення прилавків продукцією та вчасно реагувати на збої в цьому процесі. Це зробив Держрезерв із цукром, "викинувши" його у великі торговельні мережі. І результат був: одразу почала зменшуватися ціна.