НовиниМолодь зі всієї країни з’їхалася до Черкащини допомагати місцевим...

Молодь зі всієї країни з’їхалася до Черкащини допомагати місцевим селам

-

- Advertisment -

У Черкасах відібрали 20 ентузіастів для мандрів та благоустрою населених пунктів області. Волонтери зі всієї України у межах програми Help&Travel протягом тижня прибиратимуть, фарбуватиуть та лагодитимуть те, що їм запропонує місцева влада. Хто буде пізнавати козацький край і де саме вони залишать свій внесок у Черкащину, дізнавався сайт vikka.ua.

Мандрувати, ремонтувати та по-особливому проводити свій час – таким коктейлем пригод обіцяють наповнити регіональний черкаський тур організатори подорожі, що відбудеться в області з 17 по 25 липня.

З боку ця ініціатива дуже нагадує тимурівський рух, що був популярним за радянських часів. Однак на його меті не просто зайняти молодь корисними справами, а дізнатися більше про Україну, людей та про себе.

Фото iar.strikingly.com

"Претендентів відбирали за критеріями гендерної рівності, щоб була однакова кількість хлопців та дівчат. Також звертали увагу на мотивацію. Важливо, щоб людина дійсно хотіла змінювати на краще навколишній світ. А ще брали до команди людей з різних регіонів, які не знають один одного", – каже регіональний куратор проекту, волонтер громадської організації "Промолодь" Єлизавета Побиванець.

Фото vk.com

За словами активістки, за тиждень волонтери відвідають Канівський та Корсунь-Шевченківський райони, селища Леськове, Легедзине та Суботів. У двох населених пунктах мандрівники фарбуватимуть місцеві об’єкти, в інших – прибиратимуть та реставруватимуть місцеві будинки культури.

"Домовилися лагодити місцевий клуб, чіпляти там водостоки. У Легедзиному реставруємо глиняні будиночки, побілимо їх, розфарбуємо. У Каневі будемо прибирати прибережну зону від сміття та хащів", – пояснила Єлизавета Побиванець.

За таку допомогу місцеві сільради обіцяють влаштувати волонтерам екскурсію видатними місцями та надати дах над головою.

"Готові спати у будь-яких умовах, адже каремати та спальні мішки у всіх із собою. Основні вимоги до місця відпочинку – щоб не було вітру та був дах над головою. Здебільшого нам пропонують залишитися на ніч у шкільних спортивних залах, а десь і в приміщенні будинку культури", – розповідає куратор проекту.

Вона зазначила, що зі всіх пам’яток більш за все волонтерів приваблює палац поміщиків Даховських, розташований біля села Леськове.

Серед українських "тимурівців", що поринуть у життя автентичної сільської Черкащини чимало досвідчених волонтерів та активістів громадських рухів. Серед них – студентка з Києва Катерина Ганус. Дівчина обожнює подорожі Україною і присвятила їм майже все літо. Свої подорожі вона жартівливо називає "бомж-мандрами" та радіє тому, що вони дають їй можливість мати друзів скрізь.

Катерина Ганус. Фото vk.com

"Я хотіла приїхати до вас ще минулого року. Цей проект – можливість знайомитися з найкращими людьми з усієї країни, дізнаватись нове та жити 7 днів з ефективністю 300%:  відпочивати, робити добро, спілкуватися, розвиватися і разом в результаті мати грандіозну справу", – пояснила дівчина та зізналася, що допомагаючи, відчуває себе суперменом.

Нікіта Семігін родом з Донецька. Виїхав звідти у 2014 році. З тих пір подорожує Україною. Він вперше спробував себе у волонтерській діяльності у квітні цього року. Себе називає вільним художником, хореографом та політологом.

"Я радий робити навколишній світ краще, радий зустрічати нових людей і отримувати незабутні емоції, радий бути частиною чогось більшого і творити майбутнє. Я вірю, що крок за кроком можна зробити цей світ красивішим. Саме тому їду в черкаський тур", – каже він.

Нікіта Семігін. Фото vk.com

Тетяна Садова мандрує Україною у вільний від навчання у магістратурі харківського вишу час. Цього літа дівчина вдруге бере участь у турі Help&Travel. Два роки тому подорож назавжди змінила світогляд дівчини.

"Це надихає мене, бо своїм прикладом ми показуємо громадянам, що можна і треба почати з малих вчинків, аби все навколо змінилось. Люди звикли робити затишок у своєму домі, але дуже часто забувають, що Україна теж їх дім. Саме тому ми допомагаємо облаштовувати вулиці та майданчики", – каже студентка.

Тетяна Садова. Фото vk.com

Цього разу відправляється Черкащиною і координатор всеукраїнського руху "Твоя країна" тернополянин Василь Кулевчук. Він є чи не найдосвідченішим мандрівником проекту. Подібні подорожі країною для нього вже давно стали стилем життя. 

Василь Кулевчук. Фото vk.com

"Чим більше подорожую Україною, тим більше відкриваю для себе, наскільки вона красива і різноманітна. Просто потрібно їздити, дивитись, відчувати і насолоджуватись", – ділиться думками Василь Кулевчук.

Як повідомляв сайт vikka.ua, волонтери з Америки безкоштовно вчитимуть черкащан англійської мові.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах демонтують МАФи (ФОТО)

За два тижні у Черкасах демонтовано 15 незаконних тимчасових споруд. Про це на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповів...

Хто організовує суспільно корисні роботи «Армії відновлення»?

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проект «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x