На Маньківщині 7 осіб потрапили до лікарні з отруєнням середньої тяжкості. Ще двоє із такими ж симптомами лікуються вдома. Так неочікувано для постраждалих закінчилося застілля. Наразі продукти, які вони вживали, досліджує лабораторія, а у двох госпіталізованих вже виявили сальмонелу. Про випадок сайту vikka.ua повідомили родичі хворих.
Серед постраждалих на Маньківщині – Олена Чорна. Наразі жінка перебуває у лікарні.
"У нас були поминки і родичі поїхали скупитися до місцевого магазину та ресторану, що працює при ньому. Там вони самі готують. Родичка купила готові страви: відбивні, котлети, смажену рибу, салат "Олів’є", гриби, курку. І майже всі гості отруїлися. Ми уп’ятьох лежимо в лікарні, а ще двоє зосталися вдома, бо їм немає на кого залишити дітей", – розповіла жінка.
Фото iom.anketolog.ru
За її словами, продукти були закуплені опівдні 20 жовтня, а вже увечері того ж дня після вживання їжі у гостей почали проявлятися схожі симптоми: біль у животі, нудота, діарея та висока температура.
Як і інших хворих, наразі Олену Іванівну лікують антибіотиками та періодично ставлять крапельниці. До лікарні з такими ж симптомами потрапили люди, що святкували день народження та купували продукти у тих же місцях.
Про випадок групового отруєння вже дізналися у Черкасах. Наразі дослідженням ситуації займається ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України".
"Нам повідомили, що 7 людей 20 жовтня госпіталізовані у інфекційне відділення Маньківської районної лікарні з харчовим отруєнням середньої тяжкості. Унаслідок обстеження випадку виявилося, що всі люди отруїлися у побутових умовах: п’ять осіб під час поминання і двоє, святкуючи день народження. Було встановлено, що люди вживали продукти, які закуповувалися у двох місцях: маньківському торговельному центрі та спортивно-оздоровчому центрі, а також готувалися самостійно", – розповів сайту виконувач обов’язків директора ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України" Михайло Сьомак.
Він зазначив, що лабораторний центр провів 90 бактеріологічних обстежень об’єктів довкілля: води, харчових продуктів. Зокрема були обстежені 26 причетних осіб. Серед них 7 працівників магазину та 19 працівників спортивно-оздоровчого центру, які могли контактувати з харчової продуктами. Результати аналізів у роботі. Наразі проводяться дослідження щодо наявності збудника в інших відібраних пробах.
Фото lowveld.getitonline.co.za
"У двох хворих виявили сальмонелу. Розслідування щодо цього випадку триває", – пояснив Михайло Сьомак.
За його словами, останнім часом почастішали випадки групових отруєнь.
"У цей сезон люди, зокрема й діти, часто труяться дикорослими грибами. Вживати гриби дітям та особам, старшим 60 років, взагалі не рекомендовано", – розповів директор Черкаського обласного лабораторного центру МОЗ України.
Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині люди потруїлись алкоголем.