Нові та знайомі смаки – задля створення особливої – гастрономічної – культури в Черкасах. Саме так, опираючись на досвід європейських країн, де їжа вже давно перестала бути просто їжею, а перетворилась на окремий вид дозвілля, 23-річний Петро Арланов та 22-річний Дмитро Черниш збираються перетворити наше місто на туристичний центр. Перший крок на шляху до здійснення своїх амбітних планів хлопці вже зробили – 31 серпня в межах проведення масштабного дитячого фестивалю пройде перший гастрофестиваль "НЕЇЖА". З часом саме він, впевнені організатори, перетворить Черкаси на гастрономічну столицю й притягуватиме туристів на різноманітні смаколики. Втім, кажуть, не смаколиками єдиними збираються завойовувати аудиторію. Ексклюзивно vikka.ua Петро на Дмитро розповіли про свої ідеї та плани.
Хто є хто?
Пошуки себе для Дмитра почались з медичного університету. Однак, коли зрозумів, що медицина – зовсім не те, чим хочеться займатись в житті, пішов у торгівлю. Власний інтернет-магазин, активні продажі, постійний саморозвиток і самоосвіта… А потім – знову зміна пріоритетів і перехід від торгівлі до творчості. Після повернення з багатолюдного Києва до Черкас Дмитро зайнявся брендингом. Каже, в цій справі його захоплює все: нові знайомства, люди, враження, досвід, творчий процес.
Світлина з особистого архіву Дмитра Черниша
Петро ж після закінчення школи реалізувати себе вирішив за кордоном – у Чехії. Нині він – повар одного із місцевих бістро. Роботу поєднує з заняттям дизайном.
Якщо раніше хлопець був упевнений, що варто обрати одну справу, якою маєш займатись у житті, то нині зрозумів: розвиватись однаково потужно й успішно можна в кількох напрямках. Тому ні кулінарію, ні дизайн кидати не збирається. Переконує, монотонність – це найгірше, що може бути для розвитку. Тому навіть на кухні завжди експериментує: вигадує нові страви, нові смаки, дбає про естетику своїх кулінарних творінь.
Світлина з особистого архіву Петра Арланова
Від зустрічі однокласників до втілення ідеї
На ідею, виплекану протягом не одного року і привезену з-за кордону, хлопця надихнула сама Чехія й тамтешній менталітет, ставлення до їжі. Там, де ледь не щоденно проходить безліч фестивалів гастрономічної тематики, сам уже прийом їжі – це вже дозвілля, яке приносить чехам задоволення. Однак для Черкас цього виявилось замало – місцевим, крім насолоди гастрономічної, необхідна ще й естетична та емоційна. Тому в процесі реалізації перша ідея дещо змінилась – "обросла" сценою, розвагами, атракціонами та отримала дитячу тематику.
Так, окрім локації "НЕЇЖІ", юних гостей "Країни розваг" чекають безліч батутів та надувних гірок, станція доброти з чотирилапими друзями, станція для відпочинку бабусь і дідусів, шахові та водяні битви, сцена цікавинок, станція майстрів, веселі старти, крутий заміс на гончарному крузі, можливість відчути себе пожежником та патрульним.
НЕ їжа. А що?
Локація на дитячому фестивалі – перший крок гастрофестивалю "НЕЇЖА" у велике життя. Планів молоді організатори вже розписали на кілька років наперед. Так, згодом межах "НЕЇЖІ" будуть проводитись щотижневі кулінарні майстер-класи. З часом фестиваль стане щотижневим, а раз на рік вибухатиме масштабним опен-ейром. Постійно змінюватиме локації: буде відбуватись в закладах, на відкритих майданчиках, включатиме чемпіона шеф-кухарів, на який їхатимуть з усієї країни. І навіть вийде за межі гастротеми, охоплюватиме різноманітні мистецькі напрямки. Саме тому фест отримав таку назву: окрім харчів, відвідувачів чекатиме ще багато чого.
Найбільше організатори хочуть привити черкасцям вміння красиво і з задоволенням відпочивати. Адже життя – одне і воно має дарувати яскраві емоції.
Окрім того, хлопці мають намір змінити не лише світогляд земляків, а й підхід до міського дизайну. Кажуть, як фахівцям, нині аж боляче дивитись на ті афіші й плакати заходів, які відбуваються в Черкасах.
Після серпневої участі у "Країні розваг", наступний фест "НЕЇЖА" планують провести вже в середині осені. Врахувати отриманий досвід, допущені помилки і зробити захід дійсно таким, як передбачає їхня концепція. Більш того, кажуть: готові до того, що містянам не припаде до душі їхній задум. Однак зупинятись все одно не будуть і обов’язково втілять усі свої задуми в життя.
Як повідомляв сайт vikka.ua, між скель на Черкащині відбувся унікальний гастрофестиваль.
У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.