Минулого тижня генеральний директор "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов повідомив про можливе здорожчання хліба. Підвищення цін він пояснив, зокрема, зростанням витрат на вирощування зерна.
"Я не відкидаю, що можливі проблеми з хлібобулочними виробами. Ціни на зерно низькі, витрати на вирощування зерна зростають реально – це і насіння, і пальне, і добриво – відповідно, треба більше вивозити зерна", – сказав він.
Згідно з прогнозом експерта, українські аграрії скорочуватимуть посівні площі, і прибутковість виробництва зерна повернеться до рівня 2011–2012 років і навіть нижче.
Чи чекати нових цінників на хлібобулочну продукцію у магазинах Черкащини, сайт vikka.ua поцікавився в обласних чиновників.
Як повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА, щомісячно на Черкащині виробляється більше 3 тисячі тонн хліба й хлібобулочних виробів. Основними виробниками цієї продукції є три підприємства: ТОВ "Черкасихліб ЛТД", ЗАТ "Трудовий колектив "Уманьхліб" та СТОВ "Агроспілка" Шполянського району.
"Такі виробничі потужності підприємств області дозволяють повністю забезпечити потребу жителів області у хлібі та хлібобулочних виробах. Згідно з даними хлібопекарських підприємств, на сьогодні основними проблемами є значне зростання вартості енергоносіїв та сировини. Однак саме вартість борошна є основною складовою собівартості хліба та хлібобулочних виробів, тому найбільшою проблемою хлібопекарських підприємств області є зростання ціни на нього", – повідомили в департаменті АПР.
Чиновники переконують: наразі область достатньо забезпечена борошном. Восени аграрії посіяли озимі зернові під урожай 2016 року на площі 237 тис. га, що майже на рівні площ 2015 року. Озимі перебувають переважно в задовільному та доброму стані. Тому підстав для значного підвищення ціни на хліб на сьогодні немає.
Як повідомляв сайт vikka.ua, кожен п'ятий черкасець вимушений економити навіть на продуктах.