НовиниЧеркаський мер пообіцяв атовцям землю, на якій побудувалися люди...

Черкаський мер пообіцяв атовцям землю, на якій побудувалися люди (ФОТОРЕПОРТАЖ)

-

- Advertisment -

Гучна заява мера Черкас Анатолія Бондаренка щодо відчуження земельних ділянок у орендарів в мікрорайоні "Поляна" та передачі їх воїнам АТО викликала чималий подив у людей, що встигли побудувати там будинки. Серед них – черкащанка Світлана Король. Погрози відібрати землю її родина чує не вперше. Про це вона розповіла сайту vikka.ua.

"Нам, здається, уже третій раз кажуть, що землю заберуть. Хоча ми побудувалися тут законно, викупивши землю у попередніх орендарів. Вони отримали її від КП "Черкасиінвестбуд" і ми спочатку планували будуватися за проектом, що надавався підприємством", – зазначила черкащанка.

За її словами, через зміну керівництва комунального підприємства її сім’ї довелося переробляти архітектурний проект будинку. Потім виникла проблема з проведенням комунікацій. Дорогу між будинками теж доведеться робити за власний кошт.

Світлана Король ще не зверталася до юристів, але зазначає, що за потреби буде відстоювати свої права на власність та добиватися відшкодування всіх витрат у суді.

Сім’я Король не єдина, яка встигла побудуватися на території ділянок, що були розподілені КП "Черкасиінвестбуд" між забудовниками. Наразі на цих  ділянках збудовано 9 будинків, два з яких заселені, закладено п'ять фундаментів під будинки.

"Підприємство давало проекти і виділяло землю. Люди платили гроші за ці проекти. Влада сама пропонувала громадянам укласти угоди під будівництво будинків. Тепер же кажуть, що ці ділянки заберуть", – обурюється депутат Черкаської міської ради Руслан Зоря.

За його словами, у 2009 році 44 ділянки землі під забудову дійсно почали виділяти депутатам та чиновникам. Вони здебільшого продали свої права на ділянки іншим людям , які жодного відношення до влади не мають.

"У громадської організації "Громада поляни", яку я очолюю, 2 земельні ділянки під будівництво дитячого спортивного майданчика. За рахунок мешканців мікрорайону ми завезли сюди більше 100 вантажівок грунту, щоб вирівняти територію", – заявив він.

Руслан Зоря звернув увагу на те, що мешканці "Поляни" вкладали власні кошти в розвиток мікрорайону та самі проводили всі комунікації. "За всі роки міська влада не вклала сюди ні копійки. Нам надали тільки відходи асфальтобетону, які укладалися за рахунок громади мікрорайону. Тепер ця дорога навіть краща, ніж центральні вулиці міста", – зауважив депутат.

До того ж уже чотири роки поспіль політик не може добитися від влади міста, щоб у мікрорайоні зробили централізоване освітлення вулиць. 

За словами депутата, заява Анатолія Бондаренка щодо передачі землі іншим людям популістська і не несе під собою юридичного підґрунтя.

"Там вже стоять будинки, в яких живуть люди. У них є право власності. Якщо у власників заберуть ці будинки, за чий рахунок їм компенсуватимуть витрати?" – зазначив Руслан Зоря.

Сам він одним з перших побудувався в мікрорайоні – у 2006 році. На той час Руслан Зоря не був ані політиком, ані чиновником. Його будинок розташований поза територією ділянок, які роздало комунальне підприємство. "Цей мікрорайон зростав на моїх очах. Досі є багато незабудованих, порослих бур'янами ділянок. Якби влада не перешкоджала людям, котрі хочуть тут будуватися, але не можуть отримати дозволи, то район би процвітав", – сказав він.

Політик  підкреслив, що такі необмірковані кроки, коли воїнам АТО обіцяють віддати чужу землю, можуть привести до конфліктів у місті. Він закликав міського голову особисто приїхати до мікрорайону "Поляна" та поспілкуватися з людьми, в яких той хоче відібрати власність.

За словами начальника відділу загальноправових питань Черкаської міської ради Олександра Мазура, міський голова дав доручення вилучити ці землі до земель запасу міста. "Вільні земельні ділянки будуть повернуті місту. Особу не можна позбавити права власності примусово, лише через суд. Тобто, там, де зареєстроване право власності, земля відбиратися не буде", – зазначив чиновник. Він повідомив, що кількість ділянок, які будуть відчужені, ще не визначена. Наразі це питання  вивчається департаментом архітектури і містобудування Черкаської міської ради.

Нагадаємо, на початку лютого Анатолій Бондаренко привернув увагу громадськості до ситуації з договорами на земельні ділянки в мікрорайоні "Поляна". Міський голова Черкас зазначив, що оригінали цих угод не можуть знайти тривалий час.

"Чому в нашому місті учасники АТО не можуть отримати земельні ділянки, натомість їх без проблем отримують дуже "цікаві" персони? Думаю мешканці Черкас мають знати цих "героїв" поіменно. Усі прізвища осіб, які допустили зловживання своїм службовим становищем, будуть оприлюднені", – заявиви тоді керманич міста.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині вулицю, перейменовану на честь героя АТО, знову зробили Радянською.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У частині Канева відключать воду через аварію на водомережі

Сьогодні, 21 жовтня, з 8:30 години у деяких районах Канева тимчасово припиниться водопостачання. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської...

Захисники Черкащини знищили 6 БпЛА під час нічної тривоги

Ніч на Черкащині пройшла з повітряною тривогою, під час якої область атакували ворожі БпЛА. Про це повідомляє начальник Черкаської...

Цікаве:

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...

Чому вигідно замовляти речі в американських магазинах?

Ціна часто є вирішальним фактором при виборі товарів, оскільки...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x