На Черкащині є унікальне село, де майже на кожному подвір'ї є свої теплиці. Ранні овочі у Софіївці Черкаського району вирощують практично на кожній присадибній ділянці. Нового врожаю софіївчани очікують уже за кілька тижнів.
"Теплицями для заробітку займається в основному молодь. Зараз скрутні часи, роботи немає, тому і викручуються як можуть. У теплицях вирощуємо здебільшого помідори та огірки. За ними до нас приїздять навіть з навколишніх сіл та Черкас, адже продукція екологічна, а добрив хімічних не використовуємо, тільки природні", – розповів vikka.ua голова села Олександр Мороз.
У сільського голови теж є теплиця, проте невелика – на 1,5 сотки. Там він вирощує огірки та помідори для дітей, які живуть у місті.
Уже 35 років поспіль вирощує овочі у теплицях жителька села Валентина Петренко. Спочатку у них з чоловіком була маленька тепличка, та згодом вона розширилась до 3,5 соток.
"Розсаду вже повисаджували і попідв’язували. Тепер головне дотримуватися температурного режиму. Ночами топимо теплицю. Через кожні три години встаємо до неї, як до дитини, щоб температура була не менше 18 градусів тепла. Чергуємо з чоловіком: він – до першої ночі, а я після. На вихідних допомагає син", – розповідає жінка.
Фото zakarpattya.net.ua
Проте, як зізнається Валентина Іванівна, цей тепличний сезон для її родини може бути останнім.
"Здоров’я вже не те, та й витрати на вирощування городини зросли. Одна насінина, до прикладу, коштує більше двох гривень, а їх потрібно тисячу. Плівка, якою покриваємо теплиці, теж здорожчала. Рулон нині коштує дві тисячі гривень, і одним не обійдешся. Та й купівельна спроможність людей падає: якщо раніше люди купували овочі кілограмами, то тепер поштучно. Хоча залишилися й постійні клієнти, які купують продукцію з року в рік", – зазначає господиня.
Збувають городину софіївчани у Каневі та Черкасах. Хто не має можливості відвезти продукцію у більші міста, той продає врожай просто на центральній вулиці Софіївки, біля свого подвір'я або здає її оптовикам.
"Наша хата стоїть у центрі, тож потреби кудись іти немає. Торгую у себе за двором: розкладу два столи і такий у мене базар", – розказує Валентина Петренко.
Як відрізнити натуральні овочі від овочів, вирощених на "хімії"?
1. У першу чергу, необхідно відстежувати сезонність. Якщо сезон, наприклад, помідорів, ще не настав, а ви бачите їх на прилавках, значить, вони привізні. А щоб збільшити їх термін зберігання, в них додають нітрати. Дізнайтеся про тривалість врожайних сезонів і не давайте себе обманювати.
2. Хімікати додаються в овочі, щоб зберегти їх зовнішній вигляд. Тому якщо продукти виглядають неприродно бездоганними, свіжими і міцними, швидше за все, вони не принесуть вам користі.
При виборі помідорів зверніть увагу на їх колір. Якщо в них присутня помаранчевий відтінок, значить, вони були вирощені із застосуванням хімдобрив. Потім спробуйте помідор на дотик. Натисніть пальцем: якщо шкурка не лопнула і на ній залишилася вм'ятина від пальця, швидше за все, продукт сповнений нітратів.
При виборі огірків проведіть рукою по їх поверхні. М'які, тонкі, легко прані шипи говорять про натуральність продукту. Грубі шипи і темно-зелена шкірка означають, що огірки росли на нітратній плантації. Якщо відсутній запах, огірки купувати також не варто.
3. Пам'ятайте, що мошок і мух приваблює тільки аромат натуральних продуктів, тому вони повністю ігнорують нітратні.
Як повідомляв сайт vikka.ua, у новому споживчому кошику черкащанам "світить" маргарин замість масла і не більше 2 кг сала в рік.