Про розвиток органічного виробництва на Черкащині міркували в обласній адміністрації під час регіонального форуму. Тут зібрались фахівці сільськогосподарської галузі, науковці, фермери, представники обласної влади, а також гості з інших областей. Про це повідомили у прес-службі
Нині на Черкащині діють три підприємства з виробництва органічної продукції. Серед них: ТОВ "Агрофірма "Поле" керівник Томенко Іван Миколайович (м. Черкаси), підприємство виробляє крупи категорії "Organic food", що відповідають європейським стандартам якості та пройшли сертифікацію свого виробництва за стандартами ЄС.
Підприємство вже здійснює та планує розширити експорт у наступні країни – Німеччина, Австрія, Чехія, Польща, Голландія, США, Угорщина. Також – Приватний підприємець Конкін Тимофій Михайлович (м. Городище) входить до переліку виробників препаратів органічного виробництва (біогумус (вермікомпост)) дозволених до використання згідно Постанови Ради ЄС.І ТОВ НВЦ "Черкасибіозахист" керівник Сергій Романович Зубачов, виробляє біологічну продукцію для захисту сільськогосподарських культур від хвороб, шкідників, мишоподібних гризунів.
На думку фахівців, органічні методи господарювання покращують стан ґрунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив. Боротьба з бур’янами та шкідниками проводиться без застосування токсичних пестицидів, оберігаючи тим самим земельні та водні ресурси. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід, адаптованих до місцевих умов, і відновлення функціонального біорізноманіття сприяють подальшому зміцненню екологічного балансу.
"Органічне сільське господарство має шанс стати потужним засобом для розвитку переробної галузі. оскільки перероблені продукти мають більшу ціну, ніж сировина",– зазначив начальник управління агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка.
За словами ж першого заступника голови ОДА Віталія Коваля, подальший розвиток органічного сільськогосподарського виробництва сприятиме створенню додаткових робочих місць в сільській місцевості і нових перспектив для малих фермерських господарств. Стримуючим же фактором для розвитку є перехідний період господарства до органічного землеробства, не проста процедура сертифікації.
Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині найбільше подорожчали яйця і хліб.