Новини на ВІККАВіККА-новиниЯк проводжали зиму в Черкасах

Як проводжали зиму в Черкасах

- Advertisment -

Черкасці вже попрощалися із зимою. Як і годиться, гучно, весело та по-народному. У передостанній день Масляного тижня епіцентром гулянь стала площа 700-річчя. Справжнє свято там влаштували за підтримки громадської організації «Рідне місто Черкаси», яку очолює депутат міськради Сергій Отрешко. Повсюди на площі лунали пісні, не вщухали танці, а столи ломилися від млинців, вареників та інших добреників. Гуляли Черкаси і наступного дня. У прощену неділю місцем зустрічі став парк «50-річчя». Там теж було вдосталь і хліба, і видовищ. Старанно проводжали найхолоднішу пору року і наші кореспонденти. Репортаж далі.

Народні пісні чутно на всю околицю. Як і аромати. На столах – млинці, вареники з усілякими начинками, пиріжки й інші добреники. За кухарів – місцеві активісти.
Віра Пшебішевська, секретар КСН «Кривалівський»: «Наготували, хто що міг, хто що вміє, хто на що майстер. Оскільки свято «Масляна», то ми готували те, що, як правило, кожна господиня готує на цей тиждень».
Так Масляну на «700-річчі» вже давно не святкували, кажуть тутешні старожили. Відроджувати давні традиції взялися комітети самоорганізації населення. Заручилися підтримкою громадської організації «Рідне місто Черкаси» та міських депутатів.
Сергій Отрешко, голова ГО «Рідне місто Черкаси», депутат Черкаської міської ради: «Ми тут разом уже святкували Новий рік. А от зараз Масляну. Я думаю, що далі будемо продовжувати саме такі дворові свята з метою згрупування людей, знайомства. Я думаю, що з кожним святом кожен буде відчувати, що він – член цієї родини, громади цього мікрорайону».

Містяни з небаченою швидкістю розмітають смаколики. У довжелезних чергах і старий, і малий.
Ірина Нагнибіда, голова КСН «Південний»: «Ми вже роздали половину. Будемо ще чай робити, какао».
Пощастило вдосталь посмакувати всім членам журі. Вони обирали, який із комітетів самоорганізації населення найвправніше готує. Подискутувавши, журі таки постановило: найкраще вареники з картоплею вдалися у комітету «Південний», з вишнями – у «Припортового», а з капустою – у «Дніпровського». «Кривалівці» ж не було рівних у приготуванні налисників.
Журі: «А найкращі млинці за особливим рецептом на сметані вийшли в комітету «Калиновий».
У святкувальників же свої страви-фаворити.
Сашко, житель м. Черкаси: «Вареники були смачні».
Із зимою на «Калиновій Масляній» прощалися, як і годиться. Опудало, хоч повсюди і була вода, горіло яскраво.
Ніна Геннадіївна, жителька м. Черкаси: «Давно пора уже прощатися з зимою. Ми чекаємо весну».
Людмила Іванівна, жителька м. Черкаси: «Весну так, чекаємо, добре чекаємо. Уже треба на дачу їхати, щось робити».
Весна не забарилася. А разом із собою принесла рясний дощ. Та настрою він святкувальникам не зіпсував.

***

А в неділю проводи зими продовжилися у парку «50-річчя».
Марія Гаврилян, кореспондент: «Головне правило дрес-коду – гумові черевики. Попри те, що парк «Ювілейний», у буквальному сенсі, «поплив», бажаючих провести зиму з варениками і млинцями більш аніж достатньо».
Народні гуляння стартували тут з обіду. Щохвилини людей все більшало. Черкасці приходили компаніями, родинами.
Альона, жителька м. Черкаси: «Хотілося прогулятися з дітьми, показати, які в нас є традиції і відпочити із сім’єю».
Іван, житель м. Черкаси: «Прийшов сюди з лікарні. Свято подобається, лікарі дозволили навіть поїсти млинців».
Гостей зустрічав сам організатор свята – керівник КП «Дирекція парків» Олександр Радуцький.
Олександр Радуцький, керівник КП «Дирекція парків»: «Сьогодні ми проводжаємо зиму. І погода якраз відповідна. Значить, ми правильно відзначаємо це свято. Будуть гуляння, козацькі та спортивні розваги. Сьогодні ми безкоштовно пригощаємо кашею, чаєм, будуть і млинці, і вареники».
До речі, вареники черкасці могли не лише скуштувати, а й долучитися до їх приготування чи принаймні занотувати корисні поради. Для бажаючих дізнатися найсмачніші рецепти майстер-класи проводив найзнаніший черкаський кулінар Андрій Крижанівський.
Андрій Крижанівський, кулінар: «Правильно «Дирекція парків» зробила, що цьогоріч вирішили вареники варити, а не млинці. Бо в Масляний тиждень в Україні варили саме вареники. Начинка в них повинна бути різноманітною».
Найсмачніше, говорить телекулінар, вареники робити на кефірі з домашніми яйцями. Саме такими, розрахованими на триста порцій, і пригощав бажаючих відомий кухар. А от гостям свята смакували і вареники, і млинці.
Мишко, житель м. Черкаси: «Млинці їли з джемом, смачні!»
Та найбільша черга вишикувалася за козацькою кашею. Кухарі не встигали накладати її в тарілки. Ті, кому гаряча страва дісталася одним із перших, смакують кашу та нахвалюють свято.
Наталя, жителька м. Черкаси: «Отлично, хорошо, что в Черкассах есть такие мероприятия. Так надо и дальше держать».
Володимир Петрович, житель м. Черкаси: «Этот праздник, конечно, самый лучший. Потому что каша бесплатна, концерт, людей сколько».
Та, як кажуть, не хлібом єдиним. До традиційних наїдків організатори влаштували й чимало розваг на будь-який смак. Для найменших – катання на конях, для молоді – спортивні та козацькі розваги. Доросліші влаштували справжню дискотеку під сценою.
Ну, а весну черкасці зустрічали традиційним спаленням опудала зими наприкінці свята.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Після ДТП у Чорнобаї водія деблокували рятувальники

Золотоніські рятувальники деблокували постраждалого внаслідок ДТП, що сталася неподалік селища Чорнобай. Про це повідомляє Обласне управління ДСНС. Минулої доби поблизу...

Квартира у новобудові: у Черкасах у новому ЖК вже продають житло (ВІДЕО) 

Вид на Дніпро, зручне розташування та енергоефективність. У мікрорайоні “Припортовий” продають квартири у новобудові. Інформує власкор ВІККА.  Пані Лідія шукала...

Цікаве:

Ремонт iPhone: чи варто робити самостійно

Навіть такі дорогі та якісні гаджети, як iPhone, з...

Автоматичні вимикачі: призначення та види пристроїв

В електромережах ймовірність появи аварійної ситуації досить висока, тому...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас