Черкащани почали боятися городини, бідкаються місцеві продавці. Усе – через паніку в Європі. Там активно борються з кишковою паличкою. Недуга вже забрала життя майже сорока людей. Кількість інфікованих вимірюється понад трьома тисячами. На минулому тижні стало відомо, що «овочевий грип» упритул підступив до кордонів України. Інфекцію підхопили кілька поляків. За останньою з версій, небезпека йде від паростків бобових. Раніше, нагадаю, науковці припускали, що виною всьому іспанські огірки. Потім вони підозрювали німецькі помідори та листя салату. Чи безпечну городину продають на черкаських базарах – з’ясовувала Вікторія Курченко. Усі подробиці – у спеціальному репортажі.
Ольга, продавець на Центральному ринку: «Помідори зі Степанок, а ось ці – з Херсона. Зелень у мене місцева, з Червоної Слободи. Полуниця – з Руської Поляни. Огірочки звідти ж. Усе перевірене, все хороше».
Так пані Ольга рекламує свій товар покупцям. Каже, відтоді, як у Європі почалася овочева лихоманка, ті стали прискіпливіші. Городину купують із острахом. Раз у раз цікавляться, звідки «зелені вітаміни». На вимогу продавчиня показує покупцям документи на продукцію.
Тетяна, жителька м. Черкаси: «Это имеет большое значение, где выращены овощ, в каких условиях, потому всегда спрашиваешь».
Ольга, жителька м. Черкаси: «Дуже боїмося іноземних овочів».
Україна, на відміну від Росії, свої кордони для імпорту овочів не закрила. Та панікувати не треба, заспокоюють на Черкаській митниці. Тут запевняють: пильнують добре за ввізними продуктами. До всього, область – аграрна. Тож імпорту з Європи мінімум.
Олександр Горбов, 1-ий заступник начальника Черкаської митниці: «При пересечении плодоовощной продукции границы Украины, производится жесточайший контроль со стороны ветеринарных служб, карантинных служб. После того, как она попадает на внутреннюю таможню, которой является Черкасская, проходит еще дополнительный контроль».
А от санепідеміологи стурбовані. Кажуть: підстави хвилюватися таки є. Бо кишкова інфекція, яка зараз тероризує Європу, в Україні ніколи й не дрімала. Харчі, і не лише заморські, стають синонімом слова «небезпека» через недосконале законодавство.
Василь Загородній, головний державний санітарний лікар м. Черкаси: «На сьогодні підприємці розслабилися. Я ще не бачив підприємця, який більше турбувався б про здоров’я людей, аніж тим, як набити свої кишені. Будь-якою ціною вони намагаються реалізувати харчові продукти, хоч ті можуть бути непридатні, шкідливі та навіть небезпечні для здоров’я людини».
На сьогодні порушення перевіряльники виявляють у щоп’ятого. Це притому, що підприємці знають за 10 днів про візит ревізорів. Торік клеймо «небезпечно для життя» отримала понад 31 тонна продукції.
Василь Загородній, головний державний санітарний лікар м. Черкаси: «У цьому році СЕС знято з реалізації вже 73 тонни 500 кг недоброякісних харчових продуктів. Це ми попереджаємо за 10 днів. А уявіть, що там робиться, коли немає перевірок».
Ось у цій лабораторії перевіряють продукти на нітрати та солі тяжких металів. Зараз за піддослідних – полуниця та огірок. Медики зазначають: продуктами люди найчастіше труяться через надмір у них хімії.
Микола Комасько, завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії Черкаської СЕС: «У цьому році ми дослідили 53 проби ранніх овочів на нітрати. З них тільки 3 проби не відповідали гігієнічним нормативам. Це проби буряка, цибулі та картоплі».
Дворічну Дашу продукти вклали в лікарняне ліжко. Вона підхопила кишкову інфекцію. Що саме з їжі було непридатним – мама лише гадає.
Алла Компанієць, мама: «Я думаю, що продуктами. Купувала в магазині ковбасу. А також були в селі, їли полуницю та шовковицю».
Мама чотирирічної Маші теж грішить на ягоди.
Світлана Фурман, мама: «Ми купляли суницю, полуницю, черешню на базарі. Не дуже якісні продукти…»
Інфекціоністи б’ють на сполох. За 5 місяців цього року пацієнтів у них побільшало вполовину, як рівняти до минулого.
Наталія Штепа, завідувачка дитячого відділення Черкаської інфекційної лікарні: «Вирусные кишечные инфекции у нас значительно выросли. Мы выявляем ротовирусную инфекцию. За прошлый год у нас было 199 случаев за весь год, а за 4 месяца – 110 случаев».
В Європі переполоху наробила кишкова бактерія «E.coli». За останньою з версій, небезпеку приховують паростки бобових. Раніше науковці припускали, що виною всьому то іспанські огірки, то німецькі помідори та навіть листя салату. З небезпечним мікроорганізмом мали справу і черкаські інфекціоністи.
Наталія Штепа, завідувачка дитячого відділення Черкаської інфекційної лікарні: «За мою практику случаям, подобных европейским, было 2. У детей до 2 лет развивалась почечная недостаточность на фоне острой кишечной инфекции. Подтвердить, что это было вызвано именно кишечной палочкой, аналогичной европейской, тогда мы не смогли, как и найти источника».
Микола Іванович кишкових паличок не боїться. Про базарні та магазинні харчі його родина вже давно забула. На 25 сотках вони самі собі вирощують їжу.
Микола Вороний, житель с. Вергуни: «Усе натуральне, без нітратів, екологічно чисте. І картоплина, і капустинка, і полуниця, і помідори, і огірки, і кабачки. Те, що треба для життя, для сім’ї, ми вирощуємо самі».
Удобрює свою городину Микола Іванович лише органікою. На пестициди та засоби боротьби зі шкідниками в нього табу. Приловчився захищати свої «зелені вітаміни» і від хімії з Черкас. Із його городу відкривається краєвид на «АЗОТ».
Микола Вороний, житель с. Вергуни: «Помідори та огірки на городі практично не ростуть. Ростуть до першого кислотного дощу. Тільки той пішов, огірки починають псуватися. То ми прилаштувалися – накриваємо їх, тепличку зробили».
Тим, хто власного врожаю не має, фахівці радять пильнувати. Нічого складного у профілактиці отруєнь та інфекцій немає. Треба добре мити руки та городину. А ще – обходити десятою дорогою стихійні ринки.