Готуй клітку влітку – вирішилив Черкаському зоопаркута почали активну підготовку до зими. Адміністрація закладу утеплила вольєри та активно добудовує нові зимові домівки для тварин. Запаслисяв зоопарку і кормами. Це поприрізкий ріст цін на харчі для тварин. Зекономити керівники звіринцю планують шляхом будівництва холодильної установки та за допомогою використання сучасних енергоощадливих технологій взимку. Про них детальніше –в сюжеті далі.
Хоч до холодів ще далеко, окремі мешканці Черкаського зоопарку вже почали активно готуватися до зими. Пухнасті боки та щоки понаїдали ведмеді, єноти, борсуки та єнотоподібні собаки.
Ірина, працівник зоопарку: «Ці тварини починають вживати більше їжі. Навіть по зовнішньому вигляду видно, що вони готуються до зими, набирають вагу, відрощують хутро, стають менш активними, більше відпочивають».
Узимовий період, за словами Євгена Вана, особливих змін в утриманні тварин не відбудеться: більшість залишається у своїх вольєрах. Лише окремі птахи й мавпи перейдуть у теплі клітки. Тому відвідувачі зможуть побачити більшість своїх улюбленців навіть у зимовий час. Великі водоплавні птахи теж насолоджуватимуться плаваннямв озері цілий рік. Для того, щоб вода не замерзала,в озері встановлять помпу. Нещодавно придбали зоопарківцій компресор, який дозволить найближчим часом збудувати холодильну установку.
Євген Ван, директор Черкаського міського зоопарку: «Це буде велике приміщення, розбите на холодильник і морозильник – 25 кв. м. Ми зможемо заморожувати овочі, щоб використовувати їхупродовж року».
Зекономити взимку керівники зоопарку планують і за допомогою використання сучасних енергоощадливих технологій.
Євген Ван, директор Черкаського міського зоопарку: «Будемо намагатися використати інфрачервоні випромінювачі, вони вдвічі менше вимагають енергії, ніж інші. Це навіть краще, ніж конвектор».
Основний корм для тварин у зоопарку теж заготовили. Хоча в цьому була певна складність, зізнаються керівники, адже ціни на харчі суттєво зросли. Із настанням холодів раціон тварин має змінитися. Звірі отримуватимуть на 25% більше поживних і корисних речовин.