У Черкасах міряли силу борщу. Тут уже традиційно на іменини держави варили просто неба національну страву. Біля величезних казанів вправлялися як кухарі-професіонали, так і аматори. Борщевари не шкодували ані сил, ані фантазії. Борщів понаварювали зі свинячими ніжками та реберцями, яблуками, чорнобривцями та навіть вугром. Із чим смакує краще – Вікторія Курченко вже точно знає.
У казанах – бурлить, біля столів – не проштовхнутись. Жіноцтво розправляється із овочами. Тут їх десятки кілограмів.
Інна, учасниця команди ТРЦ «Любава»: «Ось, дивіться – мозоль натерла».
Марина, учасниця команди ТРЦ «Любава»: «Руки передають силу серця та доброту душі. Тоді страва смачніша».
Ця команда борщ готує особливий. Тут ні м
Андрій, шеф-кухар команди ТРЦ «Любава»: «Ми вирішили спробувати поєднати японську й українську кухню. Спробувати зварити український борщ із японським вугром. При цьому дотримуючись правил варіння борщу по-українськи».
Поруч молодь варить борщ без витребеньок. Зате з м’ясом, квасолею та любов
Марія, шеф-кухар команди ГО «Молода громада»: «Буде в нас оригінальна подача зі сметаною і хліб із приправою – із салом і часничком».
У прикордонників борщ секретно-воєнний. До казана жінок не підпускають – бережуть. Бо біля багаття надто парко. Для шеф-кухаря такий літраж – не в новизну. Для курсантів, каже, готують ще в більших казанах.
Олександр, шеф-кухар команди ДПСУ «Оршанець»: «У нас борщ особливий. Ми його приготували за традиційним українським рецептом: зі свинячими ніжками, з реберцями. Усе це готувалося на відкритому вогні. Все просмажилося. Думаю, буде смачно».
«Дирекція парків» ставить на півня. Хто скуштує борщ із ним – рік хвороб не знатиме, запевняють куховари. Свої секретні інгредієнти і в Черкаського технологічного. Студентський борщ із яблуками та чорнобривцями, як у давнину. Так він, кажуть, запашніший, смачніший і корисніший.
Містян на аромат сходиться ціла юрба. Борщами їх частують не за спасибі. За порцію команди правлять щонайменше 2 гривні. Та навіть так страва розходиться швидко. І великі, і малі уплітають борщ, аж за вухами лящить.
Ольга, жителька м. Черкаси: «Борщ дуже смачний. Із м’ясом копченим, із картоплею, сметаною. Дуже смачно! Справжній український борщ!».
Ольга, жителька м. Черкаси: «Добрий, дуже добрий! Молодці хлопці!».
Святослав, житель м. Черкаси: «Найдобріший у світі борщ!».
Найкраще містянам смакує борщ із чорнобривцями. Це за підсумками голосування грішми. Почесне срібло – у борщу із свинячими ніжками. А той, що з вугром, виборює бронзу. Виручені майже три тисячі гривень від продажу національної страви організатори фестивалю спрямують на благодійність.