Триває Збірний тиждень. Він – перший у Великому посту. Той найсуворіший і триватиме аж до Великодня. У цей час християни корегують меню, аби уникнути м’ясо-молочних продуктів. Про особливі рецепти – Олена Берестенко.
Гриби, картопля та буряк – на такі харчі нині «налягають» у церковній їдальні. Овочевий суп із рисом на перше. Та картопля – на друге.
Матушка Леоніда (Свято-Троїцький кафедральний собор): «Печена картопля тому, що в ній дуже багато вітамінів. Можна поливати її, чищену, соусом із грибами. Ось вам і два види картоплі».
А до бульби – вінегрет, квашені помідори та бутерброди із грибами та зеленню. На десерт – пшеничний пудинг. Його пропонують як альтернативу тортам і тістечкам.
Матушка Леоніда (Свято-Троїцький кафедральний собор): «Варене пшоно. З курагою та родзинками, з медом. Усе слід перемішати».
Робити акцент на фрукти в меню під час посту матушка Леоніда радить усім, хто хоче харчуватися різноманітно, правильно та корисно. У Великий піст не будуть зайвими банани та яблука. Вони недорогі, і таких фруктів на полицях магазинів удосталь. Як варіант – запікати фрукти, додаючи солодку начинку.
Матушка Леоніда (Свято-Троїцький кафедральний собор): «Фаршироване яблуко називається. Усередині зараз малина».
Упродовж посту, кажуть у церкві, можна ласувати медом. А м’ясо слід замінити бобовими. Та піст – це не лише контроль тіла, а й душі. Головне, каже владика Іоан, – не постувати на показ. А ще – навчитися присипляти злість, роздратування та заздрість.
Владика Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський: «У піст треба звертати увагу на гнів і роздратування. Бо вони якраз з’являються в період, коли ми утискаємо себе в їжі. Потрібно виховувати терплячість».
А ще, додає священнослужитель, – слід утриматися від веселощів і розваг. Більше читати духовної літератури та молитися.