Як вирішити проблему голоду? В ООН упевнені, що це допоможуть зробити комахи. Водночас жителі Мексики, як ніхто інший, підтримують цю ініціативу. Чому – дивіться в сюжеті.
Нещодавно продовольча та сільськогосподарська організація ООН порекомендувала комах як спосіб боротьби з голодом. І Мексика стала однією з тих країн, де цю новину сприйняли з радістю. Комах тут їдять сотні років.
До приходу конкістадорів равлики, жуки та всіляка гусінь складали значну частину раціону місцевих жителів. У колоніальний період подібні страви не віталися, проте корінне населення своїм гастрономічним уподобанням не змінило. І сьогодні всілякі повзучі та літаючі тут у пошані. На місцевому продуктовому ринку Сан-Хуан можна цілий рік знайти жуків і равликів. Ціни варіюються від 30 до 430 доларів за кілограм, залежно від виду.
Це – ресторан «Дон Чон» на заході Мехіко. Тут завжди багато відвідувачів, які хочуть спробувати на смак історію і традиції своїх пращурів.
Відвідувач ресторану: «На щастя, в Мехіко в нас така гастрономічна традиція. Ми знаємо, як їсти агавових черв’яків, личинок мурашок, роли з лангустом. Усіх комах, яких їли ацтеки, ми теж сьогодні їмо. Поки з цікавості, а в майбутньому, можливо, це стане необхідністю».
Шеф-кухар Фортіно Флорес готує комах останні 50 років. Він розробив свої власні рецепти та говорить, що такі страви смачніші за курку або свинину. Утім, за його словами, це задоволення поки не з дешевих, тому боротися за допомогою комах із голодом, на його думку, проблематично.
Фортіно Флорес, шеф-кухар ресторану: «Ці чотири замовлення черв’яків коштують 99 доларів. І це лише закуска. Відвідувачі також замовляють суп і основну страву. Думаєте, в майбутньому люди зароблять цілі статки, щоб їсти ці страви?».
Фортіно купує інгредієнти для своїх страв у місцевих жителів. Говорить, нині ареал проживання необхідних видів комах постійно скорочується, їх стає все менше. Проте вчені покладають на цей вид їжі великі надії. Доктор Хульєта Рамос Елордуй вивчає їстівних комах уже 40 років.
Хульета Рамос Елордуй, експерт із їстівних комах: «У них багато вітамінів і мінералів. Жирні або поліненасичені кислоти, які містять комахи, потрібні нашому організму. Вони не зроблять нас товстими та не забруднюватимуть нас холестерином. З іншого боку, протеїни також дуже корисні, оскільки сформовані з важливих амінокислот. Вони потрібні людям, тому що організм сам не може їх виробляти».
Згідно з даними продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, близько двох мільярдів людей у світі споживають їстівних комах.