Днями у Києві стартував тиждень стабільної енергетики. У якості показових виступів посли з країн Європи й українські урядовці демонстрували, як приготувати обід і зварити каву за допомогою сонячної енергії. Деталі – в сюжеті.
Такого спекотного дня в Києві не було давно. Посли країн Євросоюзу в тінь не ховаються. Навпаки, демонструють, як з використанням енергії сонця приготувати обід. За лічені хвилини німецький дипломат на спеціальному пристрої, який концентрує сонячну енергію, посмажив омлет, а потім і сосиски. Його колега з Австрії зізнався, що на смак сосиски не відрізняються від смажених на газу, але їсти їх приємніше.
Вольф Дітріх Хайм, посол Австрії: «Я відчуваю себе краще, коли я знаю, що вони були приготовані екологічним способом».
У рамках відкриття Європейського тижня енергоефективності чиновники продемонстрували, що крутити педалі корисно не лише для збереження фігури, але й продукування енергії. У чотири ноги їм вдалося запалити фару та приготувати каву. І все ради того, щоб українці навчилися економити енергію.
Жозе Мануель Пінту Тейшейра, глава представництва Європейської комісії: «В Україні продовжуються дискусії про те, що необхідно зробити, щоб скоротити вартість російського газу. Але пріоритетом повинне стати скорочення об’ємів вживання енергії, підвищення ефективності використання енергії і це особливо важливо для України, тому що Україна – одна з країн, яка більше всього споживає енергію».
Посол Угорщини поділився тим, як економлять енергію в його країні.
Міхаль Баер, посол Угорщини: «Ми прагнемо поліпшити якість наших будинків, особливо тих, які були побудовані 30-50 років тому і реально споживають багато енергії. Ми використовуємо ізоляцію, міняємо вікна, систему обігріву».
До 2020 року Європа планує збільшити долю відновлюваних джерел енергії до 20%. У той час, коли деякі країни цього вже досягли, на альтернативні джерела в Україні припадає не більше 1%.