Смачні проводи зими та масляне зустрічання весни. Гучно та по-народному у Черкасах відгуляли Масницю – давньослов`янське свято на честь весняного пробудження природи. Смажили, пекли та смакували у Сосновому бору, за організації "Дирекції парків", Департаменту освіти та гуманітарної політики і Черкаської міської ради.
Володимир Стойко, директор КП "Дирекція парків": Досить насичена програма, будуть майстер-класи, богатирські ігри, народні майстри, майстер-класи для дітей та дорослих.
І звичайно ж головний атрибут – частування смаколиками. В меню сьогодні солдатська каша, різноманітні налисники та вареники, які готують відповідно до народних традицій.
Володимир Стойко, директор КП "Дирекція парків": В принципі – традиційна українська страва – вареники. І свято в нас називається не "Масляна", а "Масниця" і має на увазі страву з масла. Тобто так само ті вареники можуть готуватися з масла.
Закликати весну до парку зійшлося з кількасот містян. І для кожного – знайдеться забава: творчі майстер-класи, фотозона, кулінарні майстер–класи від ВНЗ міста, богатирські та козацькі забави, традиційні розваги: битва на колоді, пилка дружби, стрибки в мішках та виступи колективів міста. Народні пісні чутно на всю околицю. Як і аромати. Закликають містян велетенські чани, в яких готують кашу, чай та вареники. А запальні ведучі – підігрівають настрій.
Поки страви готуються – люд веселиться. На сцені ведучі розважають жартами та конкурсами. А художні колективи – співом. Для родинних забав у парку облаштували з десяток різноманітних локацій. У фаворі черкащан – битви мішками на колоді. Правила не складні, тому за "зброю" беруться і дітвора, і дівчата.
Анна, відвідувачка свята: Дуже подобається, гарно, весело, по частіше б такі свята. Виграла, не знаю що, але піду подивлюся.
Андрій, куратор конкурсу: Все дуже просто: вибираються два рівні суперники і до трьох перемог. Переможе сильніший.
Не лише мішками б’ються, а й на швидкість у них стрибають. Перемога – за першим фіналістом, втім, не ображають подарунками нікого. А якщо ж справа не вдається, за підмогу тут не сварять.
Владислав і Давид, відвідувачі свята: Ще хочу. – Несправлялся, маленький слишком, растерялся.
А для бажаючих повправлятися на влучність – сніговий дартс, який заманює і дітей, і дорослих. Стають у парку й лісорубами: на місці вчаться користуватися пилкою та на швидкість розпилюють колоди. Хто обізнаніший – підмагає, підказує правильнУ тактикУ.
Лідія, відвідувачка свята: Треба легко тримати, щоб вона шуршала в дровах. Яя займалася з 7-ми років цією справою і завжди було все окей.
Євгеній, куратор конкурсу: Метра три колода наверное. По 2 человека пиляют, побеждает тот, кто первый отпилит.
А ось стовп із подарунками піддається не всім охочим. На кількаметрову висоту організатори почепили загадкові презенти. Втім, спробувати сили зважуються лише найвідважніші. Хто спиняється на півшляху, а хто долізши – не встигає зірвати очікуваний презент.
Андрій, відвідувач свята: Я просто решил попробовать, реально залесть или нет. Я когда в Дахновке был, то залазил. А сейчас 50 лет – то уже тежелее.
Всього у програмі з десяток конкурсів, які дарують не лише приємні враження. Після кожного – куратори роздають виграшні сертифікати.
Олексій Мельник, заступник директора КП "Дирекція парків": Всі ці локації є призові. люди можуть обміняти їх на подарунки. Подарунками ми дякуємо нашим спонсорам. Ну і звичайно кульмінація – спалювання Марени. І ще стовп, він звичайно змазаний трохи парафіном, але є умільці які зможуть дістати ті подарунки.
За конкурсами та розвагами, черкащани зголодніли і поступово сходяться до смаколиків. На столах – млинці, вареники з усілякими начинками. Та спершу – містян навчають як правильно готували страви. За приладдя беруться навіть найменші.
Олеся, викладач ЧДТУ: Бажання треба. Треба борошно, водичка, олійка і сіль. Ми насипаємо в мисочку, просіюючи борошно, робимо ямочку, досипаємо солі, і розмішуємо двома руками тонкою струєчкою.
Від майстер-класів – люд береться за прибори. Нагулявши апетит – всіх частують свіжозвареними стравами.
Солодкі, солоні – на будь-який смак. Наварили кухарі з кількасот вареників, аби всіх пригостити перед початком Великого посту.
Максим, студент Черкаського комерційного технікуму: Вареники дуже смачні. Є різні рецепти, здавна, коли готували ще господині за своїми рецептами. Тісто місили із вівсяного, кукурудзяного, пшеничного борошна.
Не менше святкувальників стоїть за млинцями – стравою, з якою кожен асоціює свято Масниці. Посеред неба зо три сотні налисників смажать на пательнях, щоб подати гаряченькими. Їх підсолоджують різноманітними топінгами й кухарі ледь встигають частувати охочих.
Людмила, студентка ПТУ № 21: Є із ваніллю, з маком, поливаємо абрикосовим джемом або шоколадом.
Начастувавшись, розваги тривають. Люд сходиться до сцени, де знову ж таки – їдять млинці. Та тут уже на швидкість. Перемагає той, хто швидше знищить два налисника. А ведучі – фіксують результати.
Артем і Максим, учасники конкурсу: Ледь пережовували, млинці були смачні, шкода що тільки два. – Навіть якби 5 було то без проблем.
Проводили зиму символічним спалюванням опудала Марени – богині темної ночі. Саме вона за повір’ям стримувала взимку Сонце та не давала прийти весні. Опудало, хоч повсюди і була вода, горіло яскраво. Тож черкасці можуть бути певні – довгоочікуване тепло не забариться.