Скласти меню на Новий рік – завдання непросте. У кожної газдині, звичайно, є свої коронні страви, але на свято хочеться здивувати родину і гостей чимось новим та особливим. Пропонуємо оновлений рецепт салату «шуба», а ще рецепти олів’є з куркою, запеченої курки в духовці а на новорічний десерт – сирні кульки «рафаело».
Салат «Шуба»
Інгредієнти:
- буряк
- морква
- картопля
- цибуля
- запечена скумбрія
- за бажанням можна додати трішки тертого яблука
Спосіб приготування:
- Інгредієнти подрібнити так, як на звичайну «Шубу». Викласти шарами : спочатку риба, потім цибуля, картопля, морква та буряк.
- Для заправки використати оливкову або соняшникову олію, перемішавши її з дрібкою діжонської гірчиці.
- Також можна взяти грецький йогурт, додати трохи гірчиці і натертий жовток.
- Зверху посипати волоським горіхом.
Олів’є
Інгредієнти:
- варена картопля
- варена морква
- варені яйця
- свіжий огірок
- заморожений молодий горошок
- куряче філе.
Спосіб приготування:
- Щоб горошок був більш схожий на консервований, його можна залити на ніч соняшниковою олією.
- Найкраще підійде куряче м’ясо зі стегон– воно найніжніше. Можна запекти в рукаві або протушкувати.
- Інгредієнти подрібнити, посолити і перемішати. Заправити йогуртом або сметаною з кропом.
Бутерброди з червоною рибою і огірком
Інгредієнти:
- Червона риба
- огірок
- сир
- чорний хліб
Спосіб приготування:
- Хліб порізати на тонкі шматочки.
- Змастити його будь-яким м’яким сиром. Підійде вершковий, сирний. А можна використовувати і такі сорти, як фета, адигейський, сулугуні і будь-які інші ропні сири.
- Будь-яку червону рибу порізати довгими тонкими смужками і викласти на хліб.
- Тонко порізати огірок і викласти кружечки поверх риби.
Курка в духовці у фользі з рисом і апельсинами
Інгредієнти:
- двокілограмовий бройлер
- Рис – 200 грам
- М’ясний бульйон – 250 мл
- Апельсини – 2 плоду
- Родзинки – 50 гр.
- Мелена кориця – ¼ ч. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Мед зацукорився – 1 ст. л.
- Червоне сухе вино – 3 ст. л.
- Мелений чорний перець і сіль – за необхідності
Спосіб приготування:
- Курку натерти сумішшю солі з перцем. Кладемо в миску, зверху накриваємо харчовою плівкою і відправляємо її маринуватися в холодильник на пару годин.
- Тим часом готуємо начинку і глазур. Чистимо коренеплоди. Дрібненько кришимо цибулю, а моркву тремо на середній тертці. Родзинки ошпарюємо окропом. Натираємо трохи апельсинової цедри. Потім знімаємо з цитрусових шкірку і звільняємо м’якоть від плівок. Замочуємо ненадовго рис і промиваємо його.
Зверніть увагу: рис не можна заливати окропом, інакше ризикуєте отримати в’язку кашу. Вода може бути теплою або холодною.
- На прогрітій сковороді розтоплюємо масло. Пасеруємо в ньому цибулю з морквою. Після відправляємо сюди апельсинову м’якоть (часточками), цедру і рис. Заливаємо все це бульйоном і додаємо ¼ чайної ложки чорного перцю і пів чайної ложечки паприки. Сюди ж додаємо корицю і трохи солі. Тушкуємо масу приблизно 10-15 хвилин на малому вогні. Перед тим як вимкнути плиту, додаємо ізюм. Все ретельно перемішуємо: начинка готова.
- Даємо рисовій масі трохи охолонути. Для цього залишаємо на 20-30 хвилин. Потім фаршируємо нею птицю. А щоб начинка не випала, скріплюємо шкірку зубочистками. Зверху загорнути птицю фольгою.
- Переміщаємо нафаршированого бройлера у форму для випічки і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо 60-70 хвилин.
- Поки птах з начинкою проходить термообробку, готуємо глазур. Змішуємо мед з ¼ чайної ложки перцю, залишилася паприкою і вином. Виймаємо курку з духовки. Акуратно розгортаємо фольгу і обмазуємо шкірку сумішшю вина і меду. Знову занурюємо бройлера в духовку: продовжуємо його запікати ще 10-15 хвилин.
- Подаємо на стіл у гарячому вигляді, попатравши попередньо гарнір і розсипавши навколо птиці. При бажанні курку можна прикрасити зеленню, а поруч викласти нарізані часточками яблука і шматочки апельсинів.
Сирно-кокосові кульки
Інгредієнти
Кокосова стружка 50 г
Домашній сир 200 г
Борошно пшеничне 2-3 ст. л.
Цукор 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Ретельно розминаємо домашній сир виделкою, додаємо борошно та цукор. Вимішуємо всі інгредієнти в однорідну масу.
- Формуємо з сирної маси кульки й обвалюємо в кокосовій стружці.
- Розігрійте духовку до 200 градусів та випікайте сирні кульки з кокосом 15-20 хвилин.
Смачного!
Як повідомляла раніше vikka.ua, новорічний десерт у стилі тірамісу без випічки: з мандариновим кремом