НовиниНа фестивалі святого Миколая у Чигирині розстріляли мішень і...

На фестивалі святого Миколая у Чигирині розстріляли мішень і роздали півтисячі подарунків (ФОТО)

-

- Advertisment -

Чигиринці давно мріяли, щоб у гетьманській резиденції хоч на кілька днів оселився святий. Весь Національний історико-культурний заповідник "Чигирин" такий мальовничий, що святий Миколай не міг обрати для свого фестивалю інше місце. І розмістився на два дні по-козацьки переконливо – в Богданових апартаментах. У цьому переконалася "Сегодня", з'їздивши в гості до Миколи.

Захід такого масштабу – завжди переполох для невеликих містечок. Хоча відкриття призначили на 11:00, задовго до початку свята, незважаючи на відчутний морозець, заповідник перетворився на мурашник. Сцена монтувалася, а на ній вже репетирували перші артисти, обладналися фотозони, один за іншим прибували автобуси з дітьми. Розташувалися торгові ряди з писаними пряниками, в'язками бубликів, мисками і макітрами, сувенірами і новорічними прикрасами.

У скверику, між дерев, облаштували дитячу зону: безкоштовні атракціони безпечного екстриму з натягнутих канатів і пресованого сіна. Здавалося б, проста затія, а вже через кідька годин солом'яна мішень для стрільби з лука була розстріляна вщент, на канатах з вереском повисли десятки "мавп", а майбутні козаки проходили неабиякі випробування в боях мішками і плутання Сінним лабіринтом.

Біля воріт резиденції зібралася юрба – організатори на вході втомилися пояснювати, що завчасно Чудотворець не з'явиться. Пунктуальний "святий" вийшов до сцени в супроводі двох "ангелів" рівно об 11:00, оголосив відкриття фестивалю і початок квесту "Знайди шлях до Миколи!" для тих, хто бажає пробратися до його будиночка першими, і, терпляче фотографуючись з усіма бажаючими по дорозі, поспішив зайняти свій зал аудієнцій.

Чигиринським святим виявилася напрочуд добродушна людина з прекрасним почуттям гумору і нескінченним бажанням спілкуватися з дітьми. Весь натовп, що чекав початку свята біля воріт музею, ринув до входу резиденції як цунамі. Діти і батьки буквально взяли в облогу парадний вхід, штовхаючись і поспішаючи увірватися до жаданого будиночка.

За день Миколай, напевно, ні на хвилину не присів: як тільки йшов один натовп відвідувачів, як відразу вливався інша, поспішаючи розповісти святому віршики, сфотографуватися з ним, передати лист і отримати подаруночок. Їх спочатку щедро роздавали помічники Чудотворця з бездонних кошиків, але потім виявилося, що добро повинно бути з різками: деякі дорослі гості виходили з залу з оберемком з 7-8 згортків.

Втрутилися організатори: "Шановний святий, подарунки видаємо по одному в одні руки, і тільки діткам, не мамам!" – "Звичайно, тільки дітям – адже мами були неслухняні!" – весело погоджується святий Миколай і знову потопає в морі різнокольорових курток і шапок.

У сусідніх приміщеннях закипіла робота: тут столи для майстер-класів. На першому поверсі клеїли новорічні листівки-аплікації, ошатні розписні "будиночки святого Миколая" і ялинкові прикраси, розливали гарячий шоколад. Вхід на другий регулюють волонтери: там прикрашають медові друковані пряники, і охочих стільки, що місць не тільки за столом, а й у кімнаті давно не вистачає. У кутку – величезні коробки з пряниками-заготовками, за словами волонтерів, їх близько тисячі. Помічники вже збиваються з ніг – всім потрібно подати по прянику, навчити айсингу (мистецтво розпису пряників глазур'ю), видати фартушки і рукавички, стежити, щоб несли готові шедеври на серветках, а тарілки залишали наступним учасникам.

Головні в пряничній справі – старшокурсники Черкаського державного педагогічного університету. "Це швейцарська глазур, її привезли з цеху готову, а ми вирішили фасувати по кульочках, за допомогою яких нею можна малювати, як звичайними фарбами. Тільки наші мистецтва після можна з'їсти", – пояснює студентка 4-го курсу Аліна, головна з пряникового майстер-класу.

Торік чигиринці провели фестиваль святого Миколая вперше, до цього року масштаби вирішили наростити. Готуватися почали за півроку, запросили співачку Тоню Матвієнко та 650 професіоналів і аматорів на Всеукраїнський концерт-конкурс колядок і щедрівок, а Анжеліку Рудницьку – до журі. Кожному переможцю в одній з 4 категорій видали 4000 грн премії, третє місце фіналу коштувало 5000, за друге давали 10 000, а нагорода найкращому – 20 000.

На другий день сцена перейшла до учасників "Зльоту Чудотворців": до Чигирина запросили видатних українців. "Чекаємо на Мішеля Терещенка, паралімпійців та призерів Олімпійських ігор, матінку-ігуменю Свято-Троїцького монастиря, яка багато років тому відродила його буквально з пустиря-сміттєзвалища, – розповідає ініціатор фестивалю, голова громадського руху "За процвітання Черкащини" Наталія Нетовкіна. – Буде Ганна Гомонова, яка провела благодійний аукціон: зібрали близько 100 тис. грн на допомогу онкохворим діткам лікарень Черкас і малозабезпеченим родинам. А ще – наші місцеві фірми-благодійники, які і інфраструктуру розвивають, і храми будують".

На ярмарок, за словами організаторів, з'їхалася не тільки Черкащина, а й гості з Кропивницького, Тернополя. Вони розгорнули корчми з шашликами і ковбасами, що смажаться на вугіллі, ароматним глінтвейном і козацькими трав'яними чаями, кавою.

"Богдан Хмельницький дуже поважав каву, зварену на розпеченому піску. Тільки у нас можна спробувати напій, зварений за старовинними технологіями!" – запевняє активістка руху Неллі. А ще край славиться своїми гречаниками – варениками з гречаного борошна з сиром. Торік на Миколу ближній до заповідника шинок навіть встановив рекорд України: тут зліпили і спільно з'їли 120-кілограмовий вареник-гречаник, чим чигиринці дуже пишаються.

Фестиваль в Чигирині – зразок успіху, якого може досягти громада спільними зусиллями. Його організатори – некомерційний Громадський рух "За процвітання Черкащини". Все, що варилося, малювалося, дарилось і радувало око на святі, – плід ентузіазму місцевих активістів і невгамовного бажання прославити козацький край.

"А тут все моя мама прикрашала!" – радісно повідомляє малюк в залі, де приймає діток Чудотворець. Стіл з пиріжками та тістечками при вході – "збірна солянка" від господинь містечка: скооперувалися і приготували, хто на що здатний.

"Дівчата, чиї пиріжки з яблуками, почому продавати?", "Галю, "горішки" зі згущеним молоком – твої? По 5 гривень за десяток, так?" – перегукуються майстрині-кулінари.

Навіть ялинка, що росте в скверику, з верхівки до коренів прикрашена іграшками-саморобками: бог знає, скільки часу пішло, щоб вирізати і прикрасити до невпізнання стільки пластикових пляшок та іншої "підніжної сировини".

"Чигиринці давно мріяли, щоб у гетьманській резиденції хоч на кілька днів оселився святий, – пояснює Наталія Нетовкіна. – Не встигли оголосити про підготовку, як пішли дзвінки: "Чим допомогти? Чого не вистачає?" Одних волонтерів фестиваль зібрав понад 60! Гроші на організацію збирали по спонсорах, збирали внески за допомогою проекту "Спільнокошт".

На фестиваль постаралися привезти якомога більше хлопців з дитбудинків в рамках проекту "Зігрій дитячі серця", а ближче до свята запрошували всіх охочих побути "гномиком", який упаковує подаруночки на фабриці св. Миколая.

"Всього вдалося упакувати близько 500 пакунків із солодощами, – розповідає лідер руху Наталія Нетовкіна. – Навіть не очікували, що відгукнеться так багато благодійників".

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Соборній площі відкрили головну ялинку Черкас.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Нічні тривоги на Черкащині: збито 14 ворожих БпЛА

Черкаська область провела ніч під тривогами через ворожі безпілотники, які рухалися з різних напрямків та змінювали маршрути. Про це...

Дві сім’ї з Канева отримають матеріальну допомогу після пожежі

У Каневі двом сім’ям, які постраждали внаслідок пожежі, виділили 120 тисяч гривень матеріальної допомоги. Про це повідомляє пресслужба Канівської...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x