Усілякими добрениками з полуницею спокушали черкасців ресторатори на Дні народження міста. Цього року учасники вже традиційного фестивалю «Полуниця – насолода смаку» підготувалися, як ніколи. Навіть журі було вражене різноманіттям страв. Якщо ще три роки тому визначати найкраще полуничне частування доводилося серед п’ятнадцяти. То цього року тільки основних страв із запашною ягодою було із півсотні. Очі від кулінарних шедеврів розбігалися і у Вікторії Курченко. Репортаж із циклу «Святкові Черкаси».
Увесь сквер наповнений полуничним ароматом. Столи ломляться від смачних наїдків. Тут і тістечка, і торти, і кекси, і салати, і навіть запечені поросята. Усе без винятку з полуницею. Навіть цей мохіто. Ось до цього столу припрошують покуштувати щуку.
Лариса Межинова, директор ресторану: «Крім риби, ще в нас є полуниця в шоколаді, а також фірмова страва – пахлава. Це дуже смачна страва з горіхами та полуницею».
А тут спокушають містян м’ясними рулетами та ролами. Теж із запашними ягодами. Шеф-кухар запевняє: рецептів страв із полуницею знає безліч.
Олександр Дахно, шеф-кухар ресторану: «Ее можно в кулинарных шедеврах использовать – в сладких и основных блюдах. Чуть-чуть выступает где-то в виде пряности».
Ресторатори охоче діляться секретами приготування своїх кулінарних шедеврів.
Ірина, адміністратор ресторану: «Це легкий бісквіт, просякнутий лікером, усередині полуниця».
Припрошує до столу й Олександр Радуцький. Він сьогодні в незвичному амплуа. По секрету зізнається: має фах кухаря.
Олександр Радуцький, директор КП «Дирекція парків»: «Я коли служив у прикордонних військах, отримав там таку спеціальність. Тому, коли в мене є натхнення, я беру сковорідку та починаю щось придумувати».
А розкрити кулінарний талант директорові черкаських парків допомогла «ВІККівська» програма «СмачнОГО».
Любов Правдіна, генеральний директор ТРК «ВІККА»: «Сьогодні кулінарний дебют і телеканалу «ВІККА»» на цьому конкурсі, і програми «Смачного», яка в нас виходить. Ми сьогодні змагаємося на рівні з ресторанами міста. Найбкращими ресторанами міста».
Телевізійники влаштували малечі майстер-клас. За вчителя кулінарної справи теж учасниця програми «СмачнОГО».
Вікторія, учасниця програми «СмачнОГО»: «Кожен бере млинчика свого та готує смачнючу-смачнючу страву».
Дітвора не шкодує начиння та щедро посипає свої творіння цукровою пудрою.
Вероніка, учасниця майстер-класу: «Мені подобається робити млинці. Це перший раз».
Знаний у Черкасах кулінар вирішив відзначити День народження міста рекордом. Він «чаклує» над гігантським желе. Важить воно аж 260 кг.
Андрій Крижанівський, кулінар: «Дуже важко це зробити, тому що спека, а желе повинно застигнути. Довелося використовувати драглювальний компонент не тваринного походження, а рослинного, для того, щоб желе трималося купи».
Правда, дотягнути до омріяних 42 метрів не вдалося. Трохи, каже кулінар, не розрахували. 80 кг полуниці виявилося замало. А от страв на святі для журі навпаки – забагато.
Сергій Одарич, міський голова м. Черкаси: «Я більше ніколи не буду брати участь у журі. Бо це неможливо. Якщо ми починали з 15 страв 3 роки тому, то сьогодні 44 основних і ще 4 додаткових. Це просто неможливо!».
Після годинного дегустування, журі таки визначило переможців. Так, найкращі на вигляд були смаколики ресторану «Місада». Найкреативніші – у «Государя». Найсмачніші холодна закуска, основна страва та десерт, відповідно, у ресторанів «Чайка», «Апельсин» і «Арагві». А глядачам припали до душі добреники кафе «Епіцентр».