Новини на ВІККАВіККА-новиниШкідливі звички: спалювання опалого листя отруює повітря

Шкідливі звички: спалювання опалого листя отруює повітря

-

- Advertisment -

Кілька останніх тижнів місто, особливо приватні сектори, вечорами та ночами потопають у їдкому димі. Так деякімістяни борються з опалим листям. Попри застереження лікарів, що такий дим є вкрай небезпечним для здоров’я, свідомих черкащан не більшає, констатують у міському відділі екології.Впродовж літа листя накопичуєв собі шкідливі речовини. При його спаленні вони потрапляють до атмосферного повітря. З легенів вони виводяться роками та спричинюють загострення хронічних захворювань.

Сезонна проблема осінньої пори – спалювання в місті великої кількості опалого листя. Густий їдкий дим від цих вогнищ дуже небезпечний.
Наталія Лещенко, лікар відділу комунальної гігієни Черкаської міської СЕС: «Ціле літо наші дерева очищають повітря, накопичуючи в собі велику кількість шкідливих речовин».
При спалюванні однієї тонни листя в повітря потрапляє близько 9 кілограмів небезпечних речовин. У такому димі – чи не вся таблиця Мендєлєєва. Особливо небезпечний так званий бензоперен, який здатен викликати в людини онкозахворювання. Все цев легенях може залишатися роками.
Наталія Лещенко, лікар відділу комунальної гігієни Черкаської міської СЕС: «Дим призводить до загострення захворювань дихальної системи, особливо небезпечний він і для людей похилого віку, дітей. Він призводить до загострення алергічних захворювань».

Найбільш небезпечним є листя з дерев, що ростуть уздовж основних транспортних артерій міста. Тому саме з ним, насамперед,борються комунальні служби. Денис, працівник “ЧЕЛУАШу”, говорить: щодня вздовж бульвару Шевченка з цією метою їздить спеціальна машина. На жаль, говорить хлопець, в місті вона єдина. Тому технічних потужностей комунальників бракує, щоб підтримувати чистоту в усьому місті. Вирішення цієї проблеми лежить на плечах черкащан.
Валентина Прохорівна живе у приватному секторі. Всі перестороги лікарів та екологів вона чула. Тому опале листя жінка не спалює.
Валентина Прохорівна, черкащанка: «А это собрала. Это у меня утки, я им буду подсыпать. А в основном в пакеты пакую и мусорник забирает».
Таких свідомих черкащану місті не багато, з жалем констатують у міському відділі екології. Тому для порушників передбачено адміністративну відповідальність.
Володими Гусаченко, начальник відділу екології та раціонального природокористування МВК: «Адміністративним кодексом України передбачено від 340 до 1700 грн. за спалювання листя».
Головний еколог міста Володимир Гусаченко пропонує черкащанам, зокрема тим, які проживають у приватному секторі, два шляхи вирішення проблеми з опалим листям.
Володими Гусаченко, начальник відділу екології МВК: «Можна звернутися до спеціальних підприємств, яких дуже багато в місті Черкаси. Вони приїдуть і вивезуть листя з вашої території… Якщо ви володієте приватним будинком, ви можете компостувати це листя у своєму дворі».
Єдині території в місті, розповідає Володимир Гусаченко, де листя навмисно не прибирають, – це парки та сквери. Тут товстий килим опалого листя за зиму перетворюється на корисне природне добриво. Завдяки цьому набагато краще ростуть усі зелені насадження.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині підвищиться хмарність і можливі локальні дощі на вихідних

Черкаська область знаходиться в теплому секторі циклону, що рухається на схід, приносячи тепле та сухе повітря з південними вітрами....

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Із 1 по 31 жовтня відбудеться національний етап «Вікі любить пам’ятки» — найбільшого у світі фотоконкурсу об’єктів української нерухомої культурної...

Цікаве:

Іграшки для дорослих: як вибрати ідеальний девайс для яскравих відчуттів

У сучасному світі іграшки для дорослих стають невід'ємною частиною...

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x