НовиниЯк простому черкащанину зібрати на власну квартиру, щоб не...

Як простому черкащанину зібрати на власну квартиру, щоб не виїжджати за кордон і не ставати корупціонером

-

- Advertisment -

Про власне житло мріє, мабуть, кожен українець. Та у багатьох мрію так і не вдається втілити в життя, адже соціальний рівень життя дозволяє лише прожити від зарплати до зарплати. Щастить небагатьом – або тим, у кого житло залишилося у спадок, або тим, хто зміг "провернутися" в житті і заробити необхідну суму.

За останні 10 років житлова нерухомість у Черкасах зросла в ціні в рази. Якщо в середині 2000-х однокімнатну квартиру на вторинному ринку можна було придбати за 3-4 тисячі доларів, то зараз її вартість сягає в середньому 15-20 тисяч доларів. І це не кажучи про девальвацію гривні та інфляційні процеси в країні.

Як пересічному черкащанину заробити на власну квартиру та чи реально це взагалі – дізнавався сайт vikka.ua.

Законослухняному громадянину із зарплатою в дві-три тисячі гривень нереально закумулювати кошти на такі дорогі покупки, як квартира чи машина, – вважає директор Агенції підтримки підприємництва та інвестицій Євгеній Глєбов. На його думку, проблема в тому, що в мінімальний прожитковий мінімум не враховані довгострокові покупки.

"Державні програми "Соціальне житло" і "Молодіжне кредитування" неефективні і не здатні вирішити цю проблему. Простий українець практично приречений на самостійне придбання матеріальних засобів довгострокового плану, гарантованих йому Конституцією", – зазначає він.

Схожої думки і громадська активістка Наталія Вернидуб.

"Я не уявляю, як зібрати 20 тисяч баксів. Треба, щоб одна людина з сім’ї поїхала закордон на роботу ті кошти збирати. Тоді ще якось можна уявити. І то – треба їхати кудись у США. Або мати тут свій бізнес. Але ж тоді мова не про пересічного черкащанина. Дехто продає усе – хати в селі, дачі, машини, та ще й позичають гроші в родичів, щоб купити і виплатити в кредит маленьку стару квартиру", – говорить жінка.

Черкаська журналістка Юлія Фомічова каже: аби зібрати на власне житло, слід сподіватися лише на диво – спадок, якусь велику виплату чи лотерею.

"Якщо ж великі гроші не звалились з неба, то доведеться обирати: або відмовляти собі в усьому (подорожах, розвагах, гаджетах, одязі), зате мати власні квадратні метри, або жити в своє задоволення, але не мати власного постійного житла", – зазначає вона.

А от депутат Черкаської міськради Олексій Романов стверджує: в нашій країні по-чесному заробити на квартиру майже неможливо.

"Єдиний чесний спосіб – мати власну справу, бізнес. Другий спосіб – нечесний, але, на жаль, популярний в нашій країні: займатися корупцією, грабувати бюджет, наживатися за рахунок інших. Третій спосіб – їхати закордон на заробітки", – вважає депутат.

Його колега, вільний демократ Тарас Коломієць теж переконаний: на власну квартиру можна сподіватися лише у спадок від родичів або на гроші, зароблені за кордоном.

"У наших реаліях для більшості населення інші варіанти недоступні", – додає він.

І все ж таки будемо оптимістами і спробуємо порахувати: скільки потрібно пересічному черкащанину часу, аби зібрати на власну, хоча б найдешевшу квартиру?

Найдешевша однокімнатна квартира, яку нам вдалося знайти у Черкасах на сайтах оголошень, коштує $10500 (270 тис. 174 грн). Це квартира в 9-поверховому будинку, розташованому в Південно-Західному районі. Має площу 31 квадратний метр, а ціна знижена через незавершений ремонт.

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій за січень-серпень 2016 р. на Черкащині становила 3962 грн.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у 2016 році становить 1130 гривень. Отже, цю суму залишаємо на прожиття, а решту – відкладаємо на квартиру. Таким чином щомісяця середньостатистичний черкасець зможе зберігати 2832 гривні. В рік виходить 33 тис. 984 грн. Якщо уявити, що містянин зможе відкладати таку суму щороку, то він зможе зібрати на найдешевшу однокімнатну квартиру вже за 8 років.

Але якщо зняти рожеві окуляри і подивитися на ситуацію реально, знадобиться значно більше часу. Адже фінансові витрати рідко вдається проконтролювати до копійки. Наприклад, людина хворіє і витрачає гроші на лікування, з’являються інші невідкладні потреби, як-от одяг, взуття, ремонт автомобіля тощо. Крім того, на ці розрахунки впливає і рівень інфляції, і підвищення курсу іноземної валюти, що має безпосередній вплив на рівень цін нерухомості.

Доки у пересічного черкащанина немає особистого житла, він з родиною винаймає квартиру. На це у середньому на місяць потрібно витратити 2500 гривень. Ще мінімум 2000 гривень на місяць середньостатистична родина витрачає на харчування. Отже, сім’я із сукупним доходом, наприклад, у 6 тисяч гривень зможе відкласти лише півтори тисячі щомісяця – це 18 тисяч на рік. Відкладаючи таку суму, на найдешевшу в Черкасах однокімнатну квартиру вже доведеться збирати 15 років.

Як повідомляв сайт vikka.ua, через високу комуналку ринок нерухомості у Черкасах завмер.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині виявили росіянина, який незаконно перебував в Україні

На Черкащині 51-річного громадянина росії, який незаконно перебував в Україні, зобов’язали залишити країну до 18 жовтня 2024 року. Про...

Скандинавський антициклон приніс холодні ночі на Черкащину

Скандинавський антициклон приніс на Черкащину холодні ночі через циркуляцію північних вітрів, які постачають холодне повітря. Про це повідомляє Черкаський...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x