Найбільшу частку молока екстра-ґатунку в Україні виробляють у центральній, північній і частково східній областях. Лідери серед регіонів – Київщина, Черкащина та Чернігівщина, де частка молока екстра-ґатунку сягає відповідно 53%, 48,6% та 48%. На Сумщині – 31%. У решті регіонів – менше 20%, повідомляє "ТСН".
Такі дані наводить Асоціація виробників молока, яка розробила мапу якісного молока й наголошує, що в Україні є проблема з преміальною продукцією.
Водночас найкращу молочну продукцію переробляють на заводах Полтавщини – 93,3%. На Київщині – 56,6%, Вінниччині – 53,6%, Черкащині – 32,4%, Житомирщині – 23,8%, Чернігівщині – 18,1%.
"Такі ініціативи (щодо мапи якісного молока) важливі та необхідні для аналізу й розвитку галузі. Маю надію, що фермерського молока вищого ґатунку найближчим часом стане достатньо, щоб вдовольнити потреби виробників молочної продукції", – написав у Facebook міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.
Мапу якісного молока укладатимуть щороку.
Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські майстрині виготовляють оригінальні імбирні пряники.