НовиниЧеркащанину врятували слух за допомогою… плівки із яйця

Черкащанину врятували слух за допомогою… плівки із яйця

-

- Advertisment -

Жителю міста Кам'янка на Черкащині 51-річному Григорієві Шокодьку після втрати вушної перетинки відновили слух у райлікарні, пише Gazeta.ua

– Я багато років працюю в Києві на будівництві, – каже Григорій Шокодько. – Сім'я живе в Кам'янці. Подався на заробітки, бо свого часу вчив дочку в інституті, зараз син закінчує університет. Удома грошей, щоб навчати дітей, не заробиш. Коли два роки тому почався Майдан, вихідними їздив туди.

Як ударили морози, у Григорія заболіло вухо.

– Сподівався, що з часом минеться. Але за тиждень стало нестерпно, – згадує. – Залишив роботу та й подався лікуватися додому. Коли прийшов до райлікарні, кожні півгодини міняв закривавлені тампони з вати. Отоларинголог Павло Дячук як оглянув, крикнув: "Як можна було допустити, що згнила вушна перетинка!" Почалося тривале лікування. Про те, що чути – вже й мови не було, – треба було рятувати голову. Гній міг потрапити в мозок.

За деякий час Григорій оглух на одне вухо. Запитав у медика, чи має шанси відновити слух.

– Лікар сказав – колись в інституті професор учив, що теоретично можна замість перетинки прилаштувати плівку з яйця. Ту, що під шкаралупою. Запропонував спробувати. Мовляв, ризику немає, а шанс є.

Наступного дня Григорій Шокодько взяв удома свіжі яйця і пішов до лікарні рятувати слух.

– Витягли з-під шкаралупи шматочок плівки, і Павло Дячук довго прилаштовував його в моєму вусі. Насамкінець заклав тампон і наказав берегтися. Навіть не говорити голосно, щоб нічого не порушити. Раз на кілька днів я приходив до лікаря на процедури.

За кілька тижнів після операції відчув – трохи чує хворим вухом. Щодня слух у Григорія Шокодька покращувався.

Його історія вразила столичних лікарів.

– Із братами з церкви я допомагав київським лікарям, – згадує Шокодько. – Одному з них розповів свою історію. А той давай оглядати моє вухо. Придивлявся довго та й каже: "Ідеальна робота. Слух відновився на 60 відсотків".

– Це пластика барабанної перетинки, – каже отоларинголог 55-річний Микола Ковальчук із Черкас. – Років з 10 тому я теж проводив таку. Пацієнта садять перед лампою. Із яйця вирізають невеличкий шматок плівки й закладають ним дірку в барабанній перетинці. Під цією плівкою вона заростає, а та відшаровується. Звісно, роблять це по-свіжому. Якщо пацієнтові провести процедуру за рік – нічого відновити і приростити не вдасться.

Операція дозволяє повністю ­відновити слух, якщо не пошкоджені слухові кісточки. Вони передають звук до внутрішнього вуха. У разі пошкодження кісточок, потрібен другий етап хірургічного лікування, зокрема їх реконструкція.

Як повідомляв сайт vikka.ua, відомий черкаський лікар розповів, чому в Україні зараз легше стати батьками, ніж у США.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині оборонці неба знищили два ворожі БпЛА

Під час нічних тривог на Черкащині у небі були зафіксовані ворожі безпілотники. Про це повідомляє начальник Черкаської ОВА Ігор...

Антициклон «SERKAN» приносить теплу та сонячну погоду на Черкащину

Завдяки антициклону «SERKAN» у регіоні збережеться сонячна і малохмарна погода з комфортними літніми температурами. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x