НовиниНа Черкащині чоловік створює паперові витвори японського мистецтва (ФОТО)

На Черкащині чоловік створює паперові витвори японського мистецтва (ФОТО)

-

- Advertisment -

Мистецтво створення об’ємних паперових виробів стрімко набирає обертів у світі. Зараз, навіть, такі відомі бренди як "Yamaha", створюють спеціальні відділи з розробки схем для паперкрафту. Саме у Каневі Володимир Кравченко створює справжні паперові витвори японського мистецтва. Про це повідомляє "Канос".

Про початок захоплення мистецтвом кірігамі

"Вперше побачив такі вироби приблизно 30 років назад, коли у музеї Гайдара були виставки, які на той час мали статус всесоюзних. Там були представлені декілька моделей, серед них польські, німецької демократичної республіки та інші", – зауважує Володимир Кравченко.

Ідея ж робити вироби з паперу, з’явилася фактично з того моменту, коли з’явився Інтернет. Практикувати канівчанин почав приблизно десять років тому, коли у вільному доступі були опубліковані схеми, які можна було роздрукувати на принтері.

"Спочатку я робив вироби конкретно про кресленнях, які підібрані до міліметра, а інколи, і до десятих міліметра. Зараз можу самостійно створювати вироби без креслень. Хоча загалом, створення таких креслень – це надзвичайно трудомісткий процес", – доддає Володимир Кравченко.

Про популярність мистецтва кірігамі та паперкрафту

В основному можна вважати, що це досить сучасне мистецтвом, яке стало поширеним саме завдяки впровадженню новітніх технологій. Зараз навіть є спеціальні програми, за допомогою яких можна створювати схеми для моделей.

Так, японці створили дуже гарну програму, яка будь-яку модель "розгортає" і показує всю базу даних. Практично з усіх комп’ютерних ігор в мережі вже можна знайти схеми героїв для створення об’ємних моделей.

Одна європейська фірма вже відзначила сторічний ювілей із виготовлення моделей. Проте, в Інтернеті можна знайти ще довоєнні схеми, які зараз є дуже раритетними та, відповідно, дорого коштують.

"Мені, наприклад, дуже подобаються схеми старих японських авторів, у яких всі герої динамічні, в русі. Тобто моделі не сидять чи стоять прямо, вони рухаються, тому вони асиметричні. У Черкасах є видавництво, яке вже багато років щомісячно випускає журнал моделей "Юний моделіст-конструктор", проте у Каневі жодного цього журналу немає. Саме тому, часто переписуюсь із майстрами на сайтах і чатах, спільно ведемо декілька блогів, робимо зауваження один одному чи даємо поради", – говорить канівчанин.

Про особливості створення фігурок

Наприклад, роботу "Красуня і Чудовисько" Володимир Кравченко робив приблизно 3 місяці. Знайшов цю модель чоловік випадково на сайті "Disney".

Маленькі моделі можна робити і за годину. Адже є схеми для новачків, вироби по яким зможуть зробити навіть маленькі діти.

"Все залежить від кількості деталей. Кожна модель відрізняється від фотографії, адже їх можна робити з різного матеріалу, у різних умовах для роботи. Тим паче, що на фото показано, який виріб по схемі зібрав автор, а коли ти змінюєш щось, то тут вже починається мистецтво. Останнім часом постійно експериментую із матеріалом. Останні моделі зроблені із більш цупкого матеріалу, тобто ними вже дитина може гратися", – зауважує канівчанин.

Про матеріальну сторону справи

Якщо говорити про затрати на цю справу, то в принципі, цей вид мистецтва не можна назвати дешевим, адже зараз дуже дорогі витратні матеріали.

Для прикладу, лак раніше коштував приблизно 30 гривень, то зараз – це більше 100 гривень, а його вистачає на 2-3 маленькі моделі або 1 велику.

"Якщо говорити про такий виріб як "Красуня і Чудовисько", то на той час я витратив понад 500 гривень. Там відразу йде балончик дорогого лаку, понад 30 листів кольорового друку, плюс ватман та картон", – додає Володимир Кравченко.

Фото видання "Kanos"

Якщо ж взяти кольоровий картридж, то його вистачить на друк двох великих моделей.

Про ставлення до готових виробів

За словами Володимира Кравченка, у нього немає мети зібрати всі вироби до купи. Насправді, зараз досить складно зібрати навіть 20 виробів в одному місці. Адже багато їх знаходиться у приватних колекціях, багато він дарує знайомим та друзям.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах демонтують МАФи (ФОТО)

За два тижні у Черкасах демонтовано 15 незаконних тимчасових споруд. Про це на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповів...

Хто організовує суспільно корисні роботи «Армії відновлення»?

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проект «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з...

Цікаве:

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...

Ультрафільтрація: новий рівень очищення води

Проблема якості питної води стає дедалі актуальнішою для багатьох...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x