НовиниНеіснуючі акцизи: за що черкащани платять у магазинах?

Неіснуючі акцизи: за що черкащани платять у магазинах?

-

- Advertisment -

У Черкасах невірно налаштовані касові апарати вводять в оману покупців, а торговці відповідальності за це не несуть. Сайт vikka.ua разом з податківцями управління ДФС області проаналізували чеки, видані у деяких черкаських магазинах. У одному з них на горілку – підакцизний товар, який оподатковується додатковим збором у розмірі 5% – продавали з прописаним акцизом 6%. В іншому випадку – магазин "оподаткував" акцизом у 5% навіть просте соняшникове насіння.

Чому магазини вибивають неправильні чеки та чи дійсно переплачують черкасці за неіснуючі податки – роз’яснила у коментарі начальник відділу фактичних перевірок Головного управління ДФС у Черкаській області Оксана Гришко.

За її словами, згідно зі ст. 215 Податкового кодексу, для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну ставка податку становить 5 відсотків. Проте у частини касових апаратів (РРО), внесених до Державного реєстру РРО до 1 січня 2015 року, не передбачено механізм розрахунку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. У таких касових апаратах дозволяється використовувати для обліку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів алгоритм, який забезпечує нарахування суми 5-відсоткового збору.

– Таким чином, для того, щоб у сумі акцизного податку в розмірі 5 відсотків коректно враховувався податок на додану вартість, допускається і необхідно встановити значення акцизного податку 6 відсотків, – роз’яснила Оксана Гришко.

Що ж до іншого випадку, де у чекові нарахували акцизний збір на звичайне соняшникове насіння, то тут податківці фіксують явні порушення як податкового законодавства, так і прав споживачів.

– Саме поняття акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виключає можливість сплати останнього з не підакцизної групи товарів, а тому фіскальний чек №0001437 від 27.02.2016 року не відповідає вимогам "Положення про форму та зміст розрахункових документів", затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 грудня 2000 року №614. Крім того, відповідно до ст. 21 Закону України "Про захист прав споживачів" права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо ціну продукції визначено неналежним чином, – наголосила фахівець.

Отже, податківці радять власнику касового апарата, який вводить в оману покупців, звернутись до центру для перепрограмування реєстратора у відповідності до вимог Положення. А покупцям – бути уважними при придбанні товарів та у разі невідповідності вказаної суми у чекові реальній вартості товару – вимагати у підприємця продати товар за реальною ціною, або ж захищати свої права, звернувшись до спеціалістів Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанам прийшли платіжки за комуналку з "новими" адресами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах затримали підозрюваного у крадіжці та зберіганні наркотиків

Днями на вулиці Надпільна поліцейські отримали повідомлення про ймовірну крадіжку мобільного телефону, банківської картки та речей черкасця. Про це...

Черкаські поліцейські затримали чоловіка, який приставав до неповнолітніх дівчат

Поліцейські Черкас встановили особу чоловіка, який чіплявся до неповнолітніх. Зараз тривають слідчі дії, чоловіка допитують слідчі Черкаського райуправління поліції...

Цікаве:

Посудомийні машини: ваш надійний помічник на кухні

Сучасний ритм життя змушує нас шукати способи економії часу...

Надійні стелажі для складу – максимізуйте простір та безпеку зберігання продукції

В умовах сучасного бізнесу ефективне використання складських приміщень стає...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x