НовиниЧеркащани розповіли, що готують на святвечір

Черкащани розповіли, що готують на святвечір

-

- Advertisment -

Православні та греко-католики відзначають Різдво 7 січня. До куті на пісну вечерю обов'язково готують узвар, а на столі за традицією мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів.

За біблійною оповіддю, цього дня у Віфлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Звістку про появу на світ Сина Божого їм принесли янголи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу. Про Месію вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує чотиритижневий піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше, запиваючи узваром.

Що у 2016-му має бути на святковому столі у Святвечір – розповіли vikka.ua черкаські господині.

Майстер народної творчості Галина Тимошенко:

"З язичницьких часів Коляда – це бог сонця, тому печуть круглий смачний хліб з діркою посередині. Варять кутю, приносять у дім Дідух – різдвяну прикрасу, яка символізує дух наших предків. Усе це ставлять на стіл, запалюють свічки. З приходом християнства трохи традиції дещо змінилися. Хто дотримується посту, готує 12 пісних страв і голодну кутю (без меду тощо), а ті, хто не постить – м’яско, ковбаску, салати тощо. Із цими стравами традиційно ходять у гості до хрещених, несуть їм вечерю та співають колядки".

 

14-разова чемпіонка України з тхеквондо Анна Тарапата:

"Сім’я у мене маленька – тільки я та трирічна донька – тому багато страв готувати не буду. Звичайно, обов’язково на столі буде кутя. Планую приготувати картоплю по-селянськи та запекти буженину в пательні. Оскільки масло шкідливе для організму, то для приготування м’яса використовуватиму тільки маринад із солі, перцю та часнику".

Бібліотекар і поетеса Катерина Вербівська:

"Окрім куті та меду, є така традиція: чотири голівки часнику кладуть на чотири кути столу. Вони мають лежати протягом усієї вечері. Потім цей часник потрібно з’їсти членам родини, бажано протягом зими. Тоді у тих, хто його скуштує, за повір’ям, не болітимуть зуби. Також у нашому роді прийнято готувати на Святвечір вареники з пісною капустою, пісний капусняк і обов’язково узвар".

 

Майбутня черкаська полісменка Зоя Вовк:

"Я ще з дитинства пам'ятаю, як у цей вечір уся наша родина, а вона велика, збиралася у оселі "старійшин", тобто у бабусь та дідусів. Завжди бабусі готували 12 пісних страв і ставили їх на стіл, який встеляли білою скатертиною. На край столу під скатертину підкладали сіно або солому, що символізували вертеп та ясла. Сама ж вечеря у нашій родині розпочиналася із молитви, після чого всі коштували першу і головну страву кутю. Так і сьогодні ми сядемо сім'єю за одним столом, вечір проведемо вдома, а на ранок підемо до церкви, адже це ще одна традиція нашої родини".

Викладач-психолог Інна Кукуленко-Лук’янець:

"У мене мама з Тернопільщини, де традиції набагато сильніші, ніж у Центральній Україні. Ці традиції мама зберегла для нас. На Святвечір ми не колядуємо. Збираємося вдома у родинному колі, діти приносять вечерю. Готуємо дванадцять пісних страв (вареники з картоплею, капустою, відварена квасоля, смажена риба чи оселедець) і обов’язково кутю. Ретельно сервіруємо стіл на всіх членів родини і кладемо їжу для тих, кого вже немає з нами. Готуємо . Читаємо молитву та тільки після цього починаємо їсти".

Фото v4asno.com

Нагадаємо, сайт vikka.ua повідомляв, як у Черкасах відзначатимуть різдвяні свята.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

До трьох років ув’язнення засудили трьох уманчан за ухилення від призову

Трьох жителів Уманського району засуджено до 3 років позбавлення волі за ухилення від мобілізації під час особливого періоду. Про...

На Черкащині зафіксували майже 70 випадків гострих кишкових інфекцій за тиждень

Згідно з результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності в Черкаській області зареєстровано 68 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. Про...

Цікаве:

Іграшки для дорослих: як вибрати ідеальний девайс для яскравих відчуттів

У сучасному світі іграшки для дорослих стають невід'ємною частиною...

Як вибрати страховий поліс для поїздки за кордон: поради мандрівникам

Туристична страховка забезпечує всебічний захист здоров'я та життя мандрівника...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x